Protester mot nya restriktioner i Italien

Italien var ett av de länder som stängde ner tidigast och under längst tid efter coronapandemins utbrott. Många italienare har tidigare följt reglerna samvetsgrant. Men i det hårt drabbade Lombardiet fruktar man en ny nedstängning – och på många håll tryter nu tålamodet.

Guiden Maurizio Zucchi har inte munskydd ute – men alltid där det är obligatoriskt.

Guiden Maurizio Zucchi har inte munskydd ute – men alltid där det är obligatoriskt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikes2020-10-27 11:38

Turistguiden Maurizio Zucchi tar av sig ansiktsmasken när han ska dricka sin cappuccino på ett utecafé intill den berömda katedralen i Milano.

– Många går omkring med munskydden överallt, men på vissa platser utomhus kan man ta av dem, säger han och är noga med att ta på skyddet igen när han ska betala inne i caféet.

– Nu är det obligatoriskt, påpekar han.

När coronapandemin plötsligt slog till i våras blev Maurizio Zucchi av med sin försörjning från en dag till en annan. Lombardiet är den region i Europa som från början drabbades allra värst av viruset, vilket ledde till att hela samhället stängdes ner.

– Vi hade enorma restriktioner och fick inte lämna våra hem. Det var till och med svårt att gå och handla mat. Folk försökte förboka men väntetiderna på matleveranser var 40 dagar, säger han.

Nu är han orolig för att smittan i Lombardiet återigen stiger.

– Vi tror alla att vi går mot en andra period av nedstängning. Men det blir nog inte som förra gången, jag tror inte att vi kommer att behöva vara hemma hela tiden som då.

Har lyssnat

Italienarna tycks generellt ha följt reglerna under pandemin, vilket har förvånat somliga. Premiärminister Giuseppe Conte uppmanade i våras sina landsmän: "det inte rätt tid att vara listig nu", och hänvisade till vad som anses vara en dygd i Italien, "furbo", att kunna överlista systemet. Ordet har till och med två egna gester i det italienska språket.

Men en majoritet har förstått situationens allvar, det menar bland annat Flavia Riccardo, epidemiolog vid ISS, Italiens motsvarighet till Folkhälsoinstitutet.

– Det är fantastiskt hur folk har reagerat och deltagit, att man är medvetna om vad som pågår och att olika grupper har gjort sitt bästa i den här situationen, med fysisk distansering och annat. Det som ger mig tröst är att se den stora mobiliseringen och att det här tidigt erkändes som ett stort hot, säger hon.

Samma åsikt har Francesco, en servitör som arbetar i Brenzone vid Gardasjön. Han berättar att många förstod och välkomnade de hårda reglerna i våras.

– Här har vi haft ansiktsmask också när vi promenerar. Jag tror att det var därför som det kom en del turister i somras, för de såg att vi hade situationen under kontroll, säger han och berättar att de styrande i hans region har varit stränga.

– Men alla har lyssnat till dem. Och det har det varit värt, säger han.

Rädda för turister

Nicoletta som arbetar på ett äldrevårdshem i Peschiera del Garda och därför är extra försiktig, tycker att de flesta har följt reglerna, förutom kanske en del tonåringar.

– Men när vi såg så många döda i våras blev folk rädda. Vi vet vad vi måste göra och nu gör folk det, säger hon, men noterar samtidigt att turisterna inte har varit lika försiktiga.

– Jag var på Sardinien i somras och där var folk rädda för turisterna, som inte hade ansiktsmask lika mycket. Och sedan blev det också en boom av smittade där.

När fallen nu stiger i Italien vill premiärminister Giuseppe Conte göra allt för att inte hamna i en generell nedstängning av landet igen. I söndags skärpte han de nationella reglerna ytterligare. Restauranger och barer får nu hålla öppet till senast klockan 18. Biografer, teatrar, gym och simhallar måste hålla helt stängt i minst en månad.

Återigen är Lombardiet en av de regioner som drabbats hårdast. Där och i Kampanien har man infört nattliga utegångsförbud: folk får inte gå ut mellan 23 på kvällen och 5 på natten, annat än vid arbete och hälsoskäl.

Tålamodet tryter

Och nu tryter tålamodet på många håll i Italien. Under måndagen demonstrerades det mot de nya restriktionerna i en rad städer, protester som delvis urartade i våldsamheter. "Frihet, frihet, frihet", skanderade till exempel folkmassan i Milano, där vissa demonstranter drabbade samman med polis i stadskärnan.

I ett försök att mildra missnöjet har regeringen lovat att under tisdagen lägga fram ett stödpaket riktat till näringsidkare som drabbas av de nya restriktionerna.

Maurizio Zucchi accepterar reglerna, men undrar samtidigt hur effektiva de är.

– Varje ny åtgärd kräver kanske femton dagar för att utvärderas, men nu får vi nya regler var fjärde, femte dag. Så vi utvärderar inte heller de som genomförs.

Fakta: Reglerna i Italien

De senaste veckorna har Italiens regering successivt skruvat åt reglerna på en rad olika vis. Man har bland annat förbjudit skolresor, och uppmanat medelstora och stora affärer att hålla stängt på helgerna.

För att "rädda julen" inför man nu nya striktare regler. Nu får barer, restauranger och konditorier vara öppna enbart mellan 5 och 18. Antalet människor som vistas samtidigt i restauranger och affärer ska också kontrolleras mer noggrant.

Teatrar, biografer och gym ska vara stängda för en månad framåt. Museer får hålla öppet men måste kontrollera att det inte uppstår folksamlingar. Nöjesparker håller stängt och festivaler och stora julmarknader är inställda.

Flera regioner, som Lombardiet och Kampanien har också infört ett nattligt utegångsförbud, mellan 23 och 5. Även i Lazio, där Rom ligger, införs utegångsförbud, mellan 24 på kvällen och 5 på natten.

De nya reglerna gäller än så länge till den 24 november.

Italien har registrerat närmare 500 000 fall av coronasmittan och omkring 37 000 dödsfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om