– Först och främst kommer Biden att begära återinträde i Parisavtalet, som Donald Trump såg till att USA nyss lämnade. Det har han lovat sedan länge, säger Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.
– Detta kan inte bromsas av senaten, eftersom åtagandena för att minska utsläppen inte är bindande. Så det kan han göra med ett enkelt presidentdekret.
Bort från oljeindustrin
Joe Biden har sagt att landet ska vara klimatneutralt senast år 2050. Han har även utlovat ett återhämtningspaket på två biljoner dollar, som bland annat ska gå till gröna jobb och satsningar på klimatneutrala energikällor. Och i den sista presidentvalsdebatten sa han att USA ska genomgå en förändring bort från oljeindustrin, om han blir president.
– Det är en väldigt stark signal för hur det politiska samtalet har förändrats, att det är möjligt att säga en sådan sak när man vet att man måste vinna röster i delstater där så många jobb är beroende av fossilindustrin, säger Björn-Ola Linnér.
Okända allianser
TT: Men vad kan det innebära i praktiken, om republikanerna behåller majoriteten i senaten?
– Det är så klart en starkt begränsande faktor. Men samtidigt finns det republikanska senatorer som menar att republikanerna måste ha ett svar i klimatfrågan. Så man får se vilka allianser som kan byggas, säger Björn-Ola Linnér.
Han pekar till exempel på representanter för de republikanska delstater som har drabbats hårt av extremväder, där klimatfrågan under senare tid börjat ta allt större plats.
– Dessutom finns det en växande skara av unga konservativa kristna, som har ett starkt intresse för klimatfrågan ur ett skapelseperspektiv. För dem handlar det om att förvalta Guds skapelse. Det är en viktig väljargrupp för många republikaner. Så jag tror att det finns ett visst utrymme att hitta allianser, säger Björn-Ola Linnér.
Naturvårdsverket
Under Donald Trumps tid vid makten har närmare hundra miljö- och klimatregleringar dragits tillbaka eller försvagats. Det har underlättats av att Donald Trump bytt ut chefen för landets naturvårdsverk EPA mot en person med nära band till oljeindustrin. Joe Biden har sagt att han vill bygga upp EPA:s auktoritet på nytt och återskapa dessa lagar. Men Björn-Ola Linnér menar att det kan vara lättare sagt än gjort:
– Det finns en osäkerhet där, eftersom det är frågor som kan komma upp i högsta domstolen. Där har ju majoriteten förändrats till republikanernas fördel nu. Så då kanske man stöter på patrull.
– Men oavsett så kommer EPA att kunna växla upp sitt klimatarbete väsentligt med Joe Biden som president, bedömer Björn-Ola Linnér.