Minkuppfödaren Peter Hindbo tog emot på sin anläggning i Jordrup nära Kolding på Jylland. På kort tid har han tvingats avliva runt 25 000 minkar.
Ett generationsskifte var planerat. Men så spred sig ett muterat coronavirus bland minkar i landet. Nu är det oklart om sonen kan fortsätta verksamheten.
På torsdagen fick Mette Frederiksen en guidad tur av Peter Hindbo. I ett tomt minkstall rad efter rad av burar med hö fortfarande på golvet. Hon i blå heltäckande skyddsdräkt. Han i vanliga kläder och utan ansiktsmask; ingen smitta fanns på hans minkfarm.
– Vi har två generationer av riktigt duktiga minkfarmare, far och son, som på mycket kort tid fått sitt livsverk krossat. Det har varit väldigt känslosamt för dem, och. . . det har det varit för mig också, sade Mette Frederiksen med sprucken röst och tårfyllda ögon.
Minkviruset skulle kunna utgöra en fara för väntande vaccinering mot virussjukdomen covid-19. Därför meddelade statsminister den 4 november på en presskonferens att Danmarks alla minkar – runt 15–17 miljoner – skulle avlivas. Såväl smittade som friska.
Saknade grund
Det visade sig dock grundlagen inte medger ett sådant regeringsbeslut. Men flera oberoende jurister menar att budskapet från Mette Frederiksen måste uppfattas som en "order".
Den tolkningen gjorde även Peter Hindbo, vilket han berättade för henne under deras timslånga samtal på minkfarmen. Tidigare har hon bara beklagat hur det blev. Nu kom en ursäkt.
– Peter sade att jag skulle be om ursäkt. Det kan jag lätt göra. Det finns skäl att ursäkta förloppet. Det har begåtts fel, och det ska man både kunna beklaga och ursäkta sig för, sade hon efter studiebesöket.
Livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick förra veckan sedan det framkommit att han under flera dagar känt till att regeringens avlivningsbeslut saknade laglig grund – vilket minkuppfödarna fick information om först tre dagar senare.
S-regeringen har upprepande beklagat sin hantering av minkfrågan, som av oppositionen kallas "den största demokratiska skandalen i modern dansk historia".
– Hade vi vetat om att det inte fanns en rättslig grund hade vi agerat på ett annat sätt, sade Mette Frederiksen i en debatt i folketinget i onsdags.