Solsugna irländare fejkar tandläkarbesök

Kanarieöarna har sol, stränder – och tandläkare som är villiga att skicka ett skriftligt intyg på en bokad tid. Det utnyttjar en del semestersugna irländare som ett kryphål i landets virusrelaterade reseregler.

Solbadare vilar på stranden på Teneriffa. De har dock ingenting med de irländska resenärerna att göra. Arkivbild.

Solbadare vilar på stranden på Teneriffa. De har dock ingenting med de irländska resenärerna att göra. Arkivbild.

Foto: Joan Mateu/AP/TT

Utrikes2021-02-21 15:37

Teneriffa marknadsförs ofta som ett solsäkert resmål med en av Spaniens bästa klubbscener. Men den senaste tiden har flera irländare dykt upp på flygplatsen i Dublin med intyg om bokade tandläkartider – i ett försök att låtsas som att det inte är det varma vädret som lockar utan en undersökning med munhälsan i fokus.

Men väl framme på Teneriffa dyker de inte upp hos tandläkaren, enligt Dental Clinic Tenerife Sur. Kliniken har den senaste tiden fått flera mejl och telefonsamtal om dagen från irländare, i synnerhet unga, som vill boka en tid och få en skriftlig bekräftelse.

"Ursäkt för semester"

Receptionisten Roberta Beccaris förvånades först över det stora intresset och uppger att minst 50 irländare har hört av sig till kliniken i samma ärende.

– Vi är vana vid att irländare kommer hit för behandling men det var konstigt att så många plötsligt bad om en skriftlig bekräftelse på tiden, och sedan inte dök upp, säger hon till RTÉ Radio.

– Nu förstår vi att det bara var en ursäkt för att kunna komma hit på semester. De tar tider från människor som behöver dem, som har ont.

Enligt de irländska virusrestriktionerna får medborgare inte resa utomlands såvida de inte kan bevisa att det är absolut nödvändigt ur affärs-, familje- eller medicinsk synpunkt. Och det har alltså fått en del irländare att utnyttja tandläkartiderna som ett kryphål.

Gränskontrollanterna på flygplatsen i Dublin har rapporterat att upp till 40 procent av resenärerna till solsäkra destinationer har visat upp bekräftelser på tandläkarbesök. Enligt polisen handlar det inte bara om resor till Teneriffa, utan även till andra spanska destinationer såväl som till exempelvis Turkiet och Marocko, skriver nyhetssajten Politico.

"Inte rimligt"

Den som bryter mot resereglerna riskerar böter på 500 euro (5 000 kronor) – en summa som snart planeras att höjas till 2 000 euro. Men den irländska polisen Gardai har sagt att den inte kan stoppa personer som visar upp en inbokad tandläkartid från att kliva ombord på ett flyg, även om man nu säger sig se över definitionen av vad som räknas som en nödvändig medicinsk resa.

– Vi anser inte att en tandläkartid på Teneriffa är ett rimligt skäl, sade polischefen Drew Harris nyligen i irländsk tv.

Fakta: Irlands virusläge

Irland befinner sig i sin tredje nedstängning med anledning av coronaviruspandemin. Butiker som säljer det som inte klassas som absolut nödvändigt måste hålla stängt, precis som barer, restauranger och de flesta skolor.

Fallen har ökat kraftigt sedan årsskiftet, vilket man skyller på lättade restriktioner över julhelgerna och spridningen av nya virusvarianter.

Irland har registrerat över 210 000 fall av covid-19 och mer än 4 000 döda.

Källa: AFP, Johns Hopkins-universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om