Statligt bolag köper polsk mediejätte

En mediekoncern som driver tidningar över hela Polen köps upp av ett statligt bolag. Politiken väntas därmed få ännu större makt på landets tynande mediemarknad – och spänningarna inom EU tillta.

Regeringspartiet PIS ledare, Jaroslaw Kaczynski. Arkivbild.

Regeringspartiet PIS ledare, Jaroslaw Kaczynski. Arkivbild.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Utrikes2020-12-07 19:35

Det statliga bolaget PKN Orlen, ett oljeraffinaderi, köper Polska Press och dess omkring 20 regionala dagstidningar, som är utspridda över hela landet, samt ett 100-tal andra publikationer.

Säljare är det tyska bolaget Verlagsgruppe Passau. Polens högerregering, ledd av partiet Lag och rättvisa (PIS) har länge drivit linjen att polska medier ska ha polska ägare.

Stor EU-träta

Polen har tillsammans med Ungern satt sig på tvären i EU:s förhandlingar om en långtidsbudget – med hänvisning till att de inte vill att ekonomiska medel villkoras utifrån unionens principer om demokrati och hur en rättsstat ska fungera. Det handlar bland annat om stödpengar som görs tillgängliga med anledning av coronapandemin.

Inom EU har det sedan länge funnits en hård kritik bland annat mot att ländernas populistregeringar kringskär respektive rättsväsende och inskränker mediernas oberoende. I Ungern har det skett bland annat genom att bolag som ägs av staten eller av regeringens förtrogna köpt upp stora delar av branschen.

Den polska regeringen har hitintills avstått från att göra större ingrepp på mediemarknaden just för att inte hälla ytterligare bensin på elden, uppger tjänstemannakällor för Reuters.

"Är tyskt objektivt?"

PIS försöker ta kontroll över Polens självständiga medier "genom statliga bolag, med polska skattebetalares pengar", säger Borys Budka, som leder oppositionspartiet Medborgarplattformen. Han pekar bland annat på det statliga etermediebolaget TVP, som kritiker anser ha blivit ett språkrör för regeringens ofta väldigt konservativa budskap.

PIS EU-parlamentariker Ryszard Czarnecki håller inte med om att det statliga övertagandet av mediekoncernen lär leda till en annan bevakning.

– Om medier är tyska så är de objektiva, men om de är polska så är de partiska? Jag förkastar den tanken, säger han.

I Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsrapport står det att partiska och hatiska budskap tillåtits ta över i Polens statliga medier, då dessa "har förvandlats till regeringens propagandaröster".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!