Uluwatu-templet på indonesiska Bali är ökänt för de långsvansade krabbmakakerna som lever på tempelområdet. Aporna brukar nämligen ofta sno åt sig saker från ovaksamma besökare och turister för att sedan kräva mat i utbyte mot stöldgodset.
Enligt en ny studie gjord av kanadensiska Lethbridge-universitetet så väljer makakerna heller inte sitt byte slumpmässigt utan gör en bedömning om vilka föremål som maximerar deras lösen, en studie som bland annat tidningen The Guardian skriver om.
Studien noterar bland annat att makakerna föredrar elektronik och att de ratar lättviktsbyten så som tomma kameraväskor och påsar.
"Har blivit experter"
– De här aporna har blivit experter på att rycka saker från turister med tankarna på annat håll, och som glömt tempelpersonalens uppmaningar att alltid lägga värdesaker inuti magväskor eller liknande som går att stänga med dragkedja, säger psykologiprofessorn Jean-Baptiste Leca, en av forskarna bakom studien.
Den kanadensiska studien är baserad på över 273 dagars videoinspelningar från tempelområdet där apornas stölder har kunnat analyseras. Studien konstaterar bland annat att makakerna krävde högre matlösen för föremål som var av extra värde för dess ägare.
Mobiltelefoner, plånböcker och slipade glasögon står därför allra högst på listan.
Forskarna bedömer att aporna lär sig att göra värderingen av föremål från att de är ungar och upp till fyra års ålder.
– Dessa beteenden är socialt nedärvda och de har upprätthållits under flera generationer av apor, troligen i mer än 30 års tid, säger Jean-Baptiste Leca.
Pandemin förvärrar problem
Det är inte enkom på Bali som de intelligenta makakerna sätter relationen mellan apa och människa på prov – i stora delar av södra och sydöstra Asien är djuren ökända för att stjäla skördar och varor från marknader samt för att bryta sig in i bostäder.
Under pandemin har djurens beteende på sina platser blivit mer aggressivt till följd av den minskade tillgången på mat som uppstått när turistströmmar sinat. Något som under fjolåret fick bland annat thailändska myndigheter att sterilisera makaker i den annars mycket aprika staden Lop Buri.