Trumpkampanjen driver valkamp i domstol

President Donald Trumps kampanj har stött på motgångar, men även en liten framgång, i sina försök att påverka utgången av presidentvalet i domstol. Domare i Georgia och Michigan avslår stämningar som Trumpkampanjen har lämnat in. Men i Pennsylvania har en domstol gett Trumps observatörer rätt till mer insyn i rösträkningen.

Pam Bondi från Trumpkampanjen visar upp en domstolsorder som ger dess observatörer ökad tillgång till att övervaka rösträkningen i Philadelphia i Pennsylvania.

Pam Bondi från Trumpkampanjen visar upp en domstolsorder som ger dess observatörer ökad tillgång till att övervaka rösträkningen i Philadelphia i Pennsylvania.

Foto: Matt Slocum/AP/TT

Utrikes2020-11-06 05:05

Trumpkampanjen har trappat upp både sin retorik och sin juridiska kamp för att påverka rösträkningen efter tisdagens presidentval i delstater där det väger jämnt mellan kandidaterna.

I Nevada presenterades på torsdagen den senaste i en rad stämningar, den här gången för påstått valfusk i folkrika Clark county, där Las Vegas ligger.

– Vi tror att döda väljare har räknats. Vi är också övertygade om att det finns tusentals människor vars röster räknats, trots att de har flyttat från Clark county under pandemin, säger den republikanske politikern Adam Laxalt vid en pressträff.

Han kräver att en federal domstol "stoppar räkningen av felaktiga röster".

Trumpkampanjen stämde på torsdagen även valmyndigheterna i Philadelphia, med motiveringen att de ska ha hindrat valövervakning, enligt CNN.

Krävde mer insyn

I Michigan vände sig Trumplägret till domstol för att stoppa rösträkningen, med motiveringen att dess observatörer inte har kunnat övervaka processen på rätt sätt. Domaren Cynthia Stephens avslår begäran efter en överläggning på torsdagen. Det är oklart om Trumplägret tänker driva fallet vidare.

I Georgia ville Republikanerna att domstolen skulle säkerställa att sena röster inte skulle räknas, sedan en valobservatör från Trumpkampanjen vittnat om att röster blandats samman. Domaren avfärdade stämningen.

Detta är bara några av ett antal fall där Trumpkampanjen har gått till domstol efter valet.

Framgång i Pennsylvania

I Pennsylvania krävde man att räkningen skulle stoppas tillfälligt för att säkra att observatörer skulle släppas tillräckligt nära för att kunna kontrollera att räknandet gick rätt till. En domstol har gått med på att garantera observatörer att komma närmare, något som Trump på Twitter beskriver som "en stor rättslig seger".

Juridiska experter som nyhetsbyrån Reuters har talat med bedömer att stämningarna har liten påverkan på valutgången, men att de kan kasta en skugga över hela valprocessen. De kan också fördröja rösträkningen.

– De här rättsliga manövrarna är främst ett sätt för Trumpkampanjen att förlänga spelet i det långsökta hoppet om att några avvikelser ska upptäckas, säger Robert Yablon, juridikprofessor vid University of Wisconsin-Madison.

Trumpkampanjen har också förhoppningar om att Högsta domstolen ska ogiltigförklara poströster som har kommit in efter valdagen i Pennsylvania. Det anses dock tveksamt om de har någon avgörande betydelse för vem som vinner delstaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!