Tunga namn på EU:s sanktionslista

Chefen för ryska säkerhetstjänsten FSB samt två vice försvarsministrar finns med på EU:s sanktionslista för förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Samtidigt straffas "Putins kock" för vapenförsäljning till Libyen.

Aleksandr Bortnikov är chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB. Arkivfoto.

Aleksandr Bortnikov är chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB. Arkivfoto.

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/AP/TT

Utrikes2020-10-15 11:55

Sanktionerna sker i form av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar i EU och blev officiella på torsdagen.

På Navalnyj-listan finns framför allt Aleksandr Bortnikov, chef för den mäktiga säkerhetstjänsten FSB - tidigare känd som KGB.

"Med beaktande av att Aleksej Navalnyj stod under övervakning när han förgiftades, är det rimligt att dra slutsatsen att förgiftningen endast kunde genomföras med medverkan av den federala säkerhetstjänsten" heter det i EU-ländernas motivering till sanktionerna.

Nära Putin

På listan finns även två vice försvarsministrar - Aleksej Krivorutjko och Pavel Popov - samt två av president Vladimir Putins närmaste män, biträdande stabschefen Sergej Kirijenko och Andrej Jarin, som är chef för Putins inrikespolitiska direktorat. På listan finns också presidentens representant i Sibiriens federala distrikt, Sergej Menjajlo, samt det statliga forskningsinstitut som ansvarar för förstöringen av kemiska vapen.

Sanktionerna införs inom ramen för EU:s sanktioner mot personer och organisationer som anses bryta mot förbudet mot kemiska vapen.

– Det är bra att EU nu gemensamt har fördömt mordförsöket på Aleksej Navalnyj, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff inför EU-ländernas toppmöte i Bryssel på torsdagen.

Putins kock

Samma sanktioner i form av visumförbud och frysta EU-tillgångar riktas även mot affärsmannen Jevgenij Prigozjin, flitigt omtalad som "Putins kock", eftersom några av hans företag stått för catering till middagar och besök i Kreml. Sanktionerna mot honom gäller dock brott mot FN:s vapenembargo i Libyen.

EU-sanktionerna kopieras även av Storbritannien.

Fakta: Mordförsöket på Navalnyj

Aleksej Navalynyj (född 1976) blev först omtalad som korruptionskritiker och har de senaste åren varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker.

Den 20 augusti blev han allvarligt sjuk under en flygresa i Sibirien. Efter två dagar tilläts han resa ut för vård i Berlin, där han stannade på sjukhus fram till den 22 september.

Tyska, franska och svenska experter samt företrädare för antikemvapenorganisationen OPCW har konstaterat att Navalnyj utsatts för det gamla sovjetiska nervgiftet Novitjok, som även användes vid mordförsöket på den ryske ex-agenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!