De fyra politikerna i Hongkong fråntogs på onsdagen med omedelbar verkan sina platser i områdets parlament. Kort därefter meddelade samtliga 15 kvarvarande prodemokratiska ledamöter i parlamentet att de avgår i protest.
Robert O'Brien säger att USA nu ska identifiera och införa sanktioner mot de ansvariga för "nedsläckandet av Hongkongs frihet".
Peking gav nyligen de styrande i Hongkong rätten att – utan att behöva domstolsbeslut – stänga av parlamentsledamöter som bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Hongkongs ledare utses av Pekingvänliga kommittéer, men hälften av platserna i områdets parlament röstas fram i val.
Sanktioner i måndags
Så sent som i måndags införde USA sanktioner mot fyra kinesiska företrädare i Hongkong, bland dem chefen för nationell säkerhet inom Hongkongpolisen, Edwina Lau.
Sanktionerna mot de namngivna individerna innebär att alla eventuella tillgångar de berörda har i USA fryses, samt att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem.
Demokratirörelsen har pressats allt hårdare sedan Peking i juni införde en ny så kallad säkerhetslag i Hongkong, som har kringskurit Hongkongbornas friheter och anses utarma regionens relativa oberoende från Fastlandskina.
Ett trettiotal personer har under senare tid gripits med stöd av lagen, i slutet av oktober greps bland andra den 19-årige aktivisten Tony Chung utanför USA:s ambassad.
Hävde specialstatus
Som svar på lagen hävde USA i juli den speciella och förmånliga handelsstatus Hongkong har åtnjutit enligt amerikanska lagar.
Månaden efter införde landet sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam, samt mot ytterligare tio kinesiska företrädare, däribland flera Pekingtrogna Hongkongpolitiker. Man upphävde eller avslutade även tre bilaterala avtal med Hongkong.