– Vi ber alla rådsmedlemmar att ansluta sig till USA med flera, i att utkräva ansvar för de som ligger bakom kuppen, sade Mark Cassayre, diplomat på USA:s FN-beskickning.
Det är USA:s första sådana formella utspel i FN:s människorättsråd efter maktskiftet i Washington. Landet lämnade rådet på president Donald Trumps order i juni 2018.
Skarp ammunition
FN:s ansvarige Myanmarutredare, Thomas Andrews, var vid fredagens möte inne på samma spår. Han nämnde "allt starkare rapporter, fotografiskt material" som visar att säkerhetsstyrkor använt skarp ammunition mot demonstranter, vilket är ett brott mot internationell rätt.
Andrews råder FN:s säkerhetsråd att titta på sanktioner mot Myanmars styrande skikt.
Efter kuppen den 1 februari har USA redan presenterat egna sanktioner mot bland andra juntaledaren Min Aung Hlaing. Men han och andra kända myanmariska generaler står sedan tidigare på USA:s svarta listor på grund av förföljelse av minoriteter, så experter frågar sig om de nya åtgärderna får någon effekt.
Försoningsgest
Stora folkliga gatuprotester mot kuppen fortsätter, och går till helgen in på andra veckan. Hittills rapporteras minst 350 personer ha frihetsberövats, däribland Nobelpristagaren och landets tidigare ledare Aung San Suu Kyi.
I ett försök till försoningsgest gav militärregimen på fredagen order om att drygt 23 000 av landets fångar ska släppas. Även 55 utländska fångar friges.
Fredagen är "unionsdagen", en viktig helgdag i Myanmar och det är inte ovanligt att omfattande amnestier tillkännages på sådana datum, för att tömma landets överfulla fängelser.