Vaccinpionjären: Kan äntligen träffa familjen

"V-dagen" är här – de första britterna har vaccinerats mot covid-19. Först ut var 90-åriga Margaret Keenan i Coventry i centrala England.
–Mitt råd till alla som erbjuds vaccinet är att ta det. Om jag kan få det som 90-åring så kan du med, säger hon till reportrar på plats.

90-åriga Margaret Keenan var den första patienten i Storbritannien att vaccineras mot covid-19 på tisdagsmorgonen av sjuksköterskan May Parsons i staden Coventry.

90-åriga Margaret Keenan var den första patienten i Storbritannien att vaccineras mot covid-19 på tisdagsmorgonen av sjuksköterskan May Parsons i staden Coventry.

Foto: Jacob King/AP/TT

Utrikes2020-12-08 09:47

På bilder från BBC syns hur Keenan, i munskydd och en blå jultröja, får den första sprutan vaccin ackompanjerat av applåder och kamerablixtar.

90-åringen, som fyller 91 i nästa vecka, säger att hon känner sig lyckligt lottad över att vara den allra första britten att vaccineras och rekommenderar samtliga britter att göra likadant.

– Det är den bästa tidiga födelsedagspresenten jag kunde önskat mig, för det betyder att jag äntligen kan se fram emot att träffa familj och vänner efter att ha varit ensam större delen av året, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

"Det är min plikt"

Även paret Hari och Ranjan Shukla i Newcastle, 87 respektive 83 år gamla, är bland de första att få ta emot vaccinationssprutan på tisdagsmorgonen. Om tre veckor är det dags för nästa dos.

– Jag känner att det är min plikt att göra det här, att göra vad jag kan för att hjälpa till, säger Hari Shukla till BBC.

Britterna är de första i världen att ta emot Pfizer-Biontechs vaccin i stor skala utanför kliniska studier, efter att som första land ha godkänt vaccinet förra veckan. Det är den största vaccinationskampanjen i Storbritanniens historia, och först ut är personer över 80 år, socialarbetare samt de som arbetar vid frontlinjen inom sjuk- och äldrevård.

Förhoppningen är att vaccinera runt 800 000 britter på 70 olika sjukhus under den första rundan. Totalt har landet hittills beställt 40 miljoner doser av Pfizer-Biontechs vaccin.

Logistisk utmaning

Hälsominister Matt Hancock, som anmält sig som frivillig till vaccinet för att stävja eventuell oro bland befolkningen, säger att tisdagens vaccinationsstart innebär ett "ljus i slutet av tunneln".

– Vi kommer att se tillbaka på den här dagen, V-dagen, som ett avgörande ögonblick i vår kamp mot den här fruktansvärda sjukdomen, säger en tårögd Hancock enligt BBC.

Men hur många som faktiskt kommer att kunna vaccineras den närmaste tiden är oklart. Enligt Hancock är det troligt att landet kommer att få nästa vaccinleverans under nästa vecka, rapporterar AFP – men de logistiska utmaningarna är många och stora.

Doserna måste förvaras i 70 minusgrader och överlever bara fem dagar i ett vanligt medicinskt kylskåp, vilket komplicerar handhavandet och gör att sprutorna till en början måste ges på sjukhus där det finns tillgång till särskilda frysar. Det gör också att transporten av vaccinet är en utmaning – och beräknas bli en än större sådan när liknande vaccin ska distribueras i större och varmare länder.

Tusentals vaccinerade

De snabba turerna kring godkännandet av vaccinet har i vissa brittiska läger skapat oro och skepsis. Som svar har landets läkemedelsmyndighet upprepade gånger understrukit att det inte tummats på något i vaccintesterna och att procedurerna kring godkännandet har följt internationella riktlinjer.

Enligt det brittiska sjukvårdssystemet NHS har tusentals personer redan fått vaccinet under testperioden – utan några allvarliga biverkningar, rapporterar AFP.

Sedan Storbritanniens första bekräftade fall i januari har över 60 000 personer i landet avlidit med bekräftad covid-19.

Tusentals människor världen över har redan vaccinerats mot covid-19 med olika typer av vaccin, bland annat i Ryssland och Kina.

Fakta: Logistiken bakom Pfizer-Biontech-vaccinet

Pfizer-Biontechs vaccin levereras från två fotbollsplansstora anläggningar med hundratals stora frysar. Den ena finns i Kalamazoo i amerikanska Michigan, och den andra i belgiska Puurs. I Pleasant Prairie, Wisconsin och Karlsruhe, Tyskland finns ytterligare så kallade "frysfarmar" som står redo att bistå med extra kapacitet.

Vaccinet måste förvaras i 70 minusgrader, vilket innebär enorma utmaningar för en framtida distribution, inte minst i tropiska och fattiga länder.

Pfizer-Biontech planerar att leverera 50 miljoner vaccindoser världen över före nyår och ytterligare 1,3 miljarder doser under 2021.

Från frysfarmarna transporteras vaccinet i återanvändbara förvaringsboxar, stora som resväskor, packade med torris (koldioxid i fast form). Varje box kan bevara mellan 1 000 och 5 000 doser i rätt temperatur i upp till tio dagar.

Sammanlagt 24 lastbilar om dagen tros kunna transportera vaccin från förläggningarna till flygplatser – runt 7,6 miljoner doser dagligen.

Boxarna spåras med GPS och är utrustade med temperatursensorer som kan läsas av digitalt.

Logistikföretagen UPS, Fedex och DHL förbereder sig också för att kunna hantera vaccin som behöver frys- eller kylförvaring. UPS har upprättat två frysfarmar och DHL en, samtidigt som Fedex utökat sin flotta med frysar och kylda lastbilar.

Omkring 200 000 lastpallstransporter och 15 000 flygningar beräknas krävas för att leverera runt 10 miljarder doser vaccin.

Källa: The Guardian, Deutsche Welle

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!