Vad är Qanon – och hur uppstod konspirationen?

En grupp djävulsdyrkande barnätande pedofiler som styr världen och där framstående demokrater och Hollywoodkändisar ingår. Det är kärnan i konspirationsrörelsen Qanon – vars anhängare deltog i stormningen av USA:s kongress.

En Qanon-anhängare talar till anhängare till den tidigare presidenten Donald Trump i Phoenix i november. Samme man deltog i stormningen av USA:s kongress i januari.

En Qanon-anhängare talar till anhängare till den tidigare presidenten Donald Trump i Phoenix i november. Samme man deltog i stormningen av USA:s kongress i januari.

Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT

Utrikes2021-02-06 19:31

När Kapitolium stormades i januari fanns aktivister från konspirationsrörelsen Qanon bland dem som tog sig in i kongressen. Andra stannade utanför med flaggor och plakat. Rörelsen hyllar ex-presidenten Donald Trump som en hjälte och han har i sin tur beskrivit anhängarna som människor som "älskar vårt land".

Vad är Qanon?

Qanon är ett paraplybegrepp som rymmer en vidsträckt uppsättning konspirationsteorier. Kärnan finns i det grundlösa påståendet att världen styrs av ett nätverk av djävulsdyrkande barnätande pedofiler som utnyttjar barn genom sexhandel och som har infiltrerat samhällets alla institutioner.

Anhängare påstår att toppdemokrater som Hillary Clinton och Barack Obama såväl som finansmannen George Soros finns med i kabalen, men också Hollywoodkändisar som Oprah Winfrey, Tom Hanks och Ellen DeGeneres. Även påve Franciskus och Dalai lama pekas ut som delaktiga i den världsomspännande komplotten.

Qanon-myten gör gällande att Trump rekryterades av toppmilitärer för att ställa upp i presidentvalet för att kunna bekämpa sammansvärjningen, sätta stopp för dess inflytande över politik och medier och ställa medlemmarna till svars.

Det är grunden, men Qanon har plockat in andra konspirationsteorier och listan över rörelsens olika påståenden är lång, ständigt växande – och inte sällan motsägelsefull. Pandemin och vaccinet är föremål för rörelsens desinformation.

Hur började det?

I oktober 2017 publicerades de första inläggen från “Q Clearance Patriot”, senare känd som bara "Q", på forumet 4chan. Den anonyme användaren påstod sig vara en person som genomgått högsta säkerhetsprövning och därmed hade tillgång till hemligstämplat material om Trumps påstådda kamp mot pedofilringen.

Inläggen var ofta kryptiskt formulerade och fulla med slagord, löften och profetior. Q förutspådde det som kallades "stormen" – då Trump med hjälp av militären skulle avslöja kabalen, straffa dess medlemmar och återupprätta Amerikas storhet.

Sedan dess har Q publicerat flera tusen inlägg, så kallade brödsmulor.

Hur många anhängare har Qanon?

Konspirationerna är skruvade – och även om det är svårt att veta hur många anhängarna är så har Qanon otvivelaktigt fått brett fäste. Alla tror inte på allt, vissa håller med om påståendet att "den djupa staten" konspirerar mot Trump men inte att det handlar om barnätande satanister.

– Många köper det enklare budskapet att det finns ett omfattande problem med trafficking och sexuella övergrepp mot barn, säger Kent Werne, författare till boken "Allt är en konspiration – en resa genom underlandet".

– Det fungerar som inkörsport för många, särskilt kvinnor som känner sig engagerade för barns rättigheter och sedan börjar konsumera även de mer obskyra teorierna.

Uppgifter från sociala medier och mätningar pekar mot att hundratusentals personer tror på åtminstone delar av de bisarra påståendena, bara i USA.

– Man brukar räkna med flera hundratusen anhängare i USA, då pratar man ofta om den hårdare kärnan. Över hela världen handlar det om miljoner, säger Werne.

– Budskapet har spridit sig till bredare lager, Qanon-teorin har passat bra in i många Trumpanhängares världsbild.

Qanon sprider ett politiskt budskap och fungerar som socialt nätverk men även som en källa till underhållning. Vissa har jämfört det med att spela ett verklighetsspel där användarna är delaktiga i att forma berättelsen som växer fram.

– Det är ett slags grupparbete, Qanon-teorin har utvecklats i samspel med följarna.

Vad har Qanon haft för inflytande?

Även om Q publicerat sig på forum som 4chan, 8chan och 8kun har stora plattformar som Twitter, Facebook och Youtube varit betydande för Qanons framväxt. Numera har dock många stora sociala nätverksplattformar vidtagit åtgärder och förbjudit Qanon-innehåll och motiverat det med risken för att det ska orsaka skada bortom datorerna.

Qanon tar över hashtaggar och samordnar nätbaserade attacker mot meningsmotståndare. Men flera anhängare har gripits på grund av hot eller aktiviteter bortom nätet. Ett exempel är den man som blockerade en bro nära Hooverdammen med en hemmabyggd bepansrad bil 2018 och som erkände sig skyldig till att ha utgjort ett terrorhot.

Polismyndigheten FBI har varnat för att Qanon kan utgöra just ett inhemskt terrorhot.

I september 2020 uppgav omkring hälften av de tillfrågade i en undersökning från Pew Research Center att de hade hört talas om Qanons konspirationsteorier – dubbelt så många som ett halvår tidigare. Av dem hade en femtedel en positiv syn på rörelsen.

– Att människor dras till konspirationsteorier grundar sig ofta i ett sökande efter svar på varför världen ser ut som den gör, säger Kent Werne.

– I USA spelar Qanon på den politiska polariseringen, men det finns också en religiös tradition som rimmar med rörelsens budskap och teorier, som exempelvis föreställningen om att vi står inför en slutstrid mellan det onda och det goda.

Åtminstone två personer som har uttryckt stöd för Qanon har valts in i USA:s representanthus: republikanerna Marjorie Taylor Greene och Lauren Boebert.

Rumänska Qanon-anhängare under en protest mot regeringens hantering av pandemin i Bukarest i augusti förra året. Arkivbild.
Rumänska Qanon-anhängare under en protest mot regeringens hantering av pandemin i Bukarest i augusti förra året. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!