– Vid ett tillfälle ifrågasatte anhöriga i en republikansk familj varför jag inte gav deras covidsjuka mormor (malariamedicinen) hydroxiklorokin, som president Trump pratat så gott om, berättar han.
– Jag sade att det var farligt för mormodern med tanke på hennes hjärtrytm. Då anklagade de mig för att politisera viruset.
För Kevin Cho Tipton kan det senaste halvåret liknas vid ett ständigt pågående maratonlopp med inslag av politisk frustration. Som adjunkt och medicinskt ansvarig intensivvårdssjuksköterska har han pendlat mellan Floridas två största allmänna sjukhus, inte sällan jobbat 24-timmarsskift och sett hela familjer dö. Han har lagt hundratals patienter i respirator.
– Det är fruktansvärt att se desperationen hos covidsjuka innan de får livsuppehållande behandling. De flåsar och flämtar, de är nära att kvävas, berättar han för TT en tidig morgon efter nattskiftet.
Cho Tipton säger att det enda som håller honom uppe är vetskapen om att han bidrar till att rädda liv.
Var sjätte minut
Med 15 000 döda och över 720 000 coronavirusfall ligger Florida trea på smittskyddsmyndigheten CDC:s föga avundsvärda lista över delstater med flest fall av covid-19. Kevin Cho Tipton minns den första covidsjuka han tog hand om i mars, en ung migrantarbetare som överlevde men vars fall skapade oro. Då var sjukhusen dåligt förberedda, bland annat fanns inte tillräckligt med skyddsutrustning.
I april stängdes Florida ner och de sjukhus han arbetar på lyckades få tag i extra skyddsutrustning. Trots nedstängningen var intensivvårdsavdelningarna överfulla. Än värre blev det i juli när den stegvisa återöppnandet av samhället ledde till en topp i smittspridningen.
– Ett tag i somras dog någon av covid-19 i Florida var sjätte minut. Jag var själv tvungen att ge många dödsbud. Nästan alla familjer jag talade med sade att de ångrade att de trotsat rekommendationerna – att de träffats på släktkalas och att de inte burit munskydd, berättar Cho Tipton, som understryker att han uttalar sig som privatperson.
"Gör mig arg"
I USA, liksom i många andra länder, uppmanas människor hålla distans till andra, bära munskydd och tvätta händerna ofta. Att så många amerikaner brutit mot smittskyddsreglerna skyller han på landets ledare som han anser är dåliga förebilder.
– Det är farligt att ha en president som så uppenbart struntar i smittskyddsåtgärderna, själv får covid-19 och sedan fortsätter att strunta i dem. Att han inte bär munskydd offentligt gör det i slutändan svårare för oss i vården, säger Cho Tipton med emfas.
TT: Det är bara veckor kvar till presidentvalet, hur ser du på att coronaviruset politiserats?
– Det gör mig arg. Att bära munskydd, att hålla distans till andra, vissa mediciner – inget av det borde vara en politisk fråga. Både (president) Donald Trump och (Demokraternas utmanare) Joe Biden bör lämna virusfrågorna till dem med medicinsk sakkunskap.
Tvingas jobba
Cho Tipton, som också är kapten i nationalgardet, tycker att lokala ledare hanterat krisen bättre. Miamis borgmästare Francis Suarez drabbades av covid-19 i våras. Liksom president Trump är han republikan. Men till skillnad från Trump förordar han bruk av munskydd och var dessutom tidig med att donera blodplasma.
– Han gjorde det rätta, han hjälpte till att skydda vår stad.
Själv har Cho Tipton startat en namninsamling för att munskydd ska bli obligatoriskt i Florida. Han har inte träffat sina föräldrar sedan i vintras och han har skickat sin partner till Kalifornien, på grund av smittorisken. På den lilla fritid han har borrar han gärna ner sig i statistik. Nu funderar han över varför antalet döda per capita är mer än dubbelt så högt i USA jämfört med Europa.
– Visst har vi en fetmaepidemi som spelar in, men den utgör inte hela förklaringen. I Europa har myndigheterna hjälpt människor med stödpaket så att de kan stanna hemma under pandemin. Men i USA tvingas fattiga att arbeta i utsatta miljöer bara för att klara livhanken. Det är de som smittas och till slut dör i ensamhet, säger han.