Varningar om dansk spionskandal ignorerades

Redan förra året varnades danska politiker om att det pågick mörkläggning och olaglig övervakning hos Danmarks militära underrättelsetjänst. Men ingen gjorde något, i alla fall offentligt. Det uppger de danska tidningarna Politiken och Berlingske.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Utrikes2020-08-26 06:05

I den uppseglande spionskandalen i Danmark misstänks den militära underrättelsetjänsten Forsvarets etterretningstjeneste (FE) i flera år ha hemlighålligt avgörande information och ha ägnat sig åt att olovligen inhämtat information om danska medborgare.

I veckan tillsattes en oberoende utredning och fallet har lett till att underrättelsetjänstens chef Lars Findsen, den tidigare chefen Thomas Ahrenkiel, samt ytterligare två personer på ledande positioner stängts av tills vidare.

– Det här är en fråga som regeringen tar på mycket, mycket stort allvar, sade statsminister Mette Frederiksen (S) till Danmarks Radio och TV2 under tisdagen.

Kritik mot förre försvarsministern

Den förra danska regeringen ska ha varnats om problemen redan i fjol sommar, enligt Politiken. Då skrev tillsynsorganet Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) en rapport om att FE tillhandahållit "ofullständig eller vilseledande information" för att mörklägga sin övervakning av danska medborgare. Företrädarna för de fem största partierna i underrättelseutskottet ska också ha informerats om rapporten.

Men varken den dåvarande regeringen eller övriga politiker krävde offentligt att FE skulle genomföra förändringar. Flera danska politiker reagerar på uppgifterna i Berlingske och kräver att det bland annat utreds hur den dåvarande försvarsministern Claus Hjort Frederiksen (V) agerade i frågan.

Vända på stenas

I måndags upprepade tillsynsorganet TET sin varning från 2019 och hade då lagt till fler punkter med kritik. Alla stenar ska vändas i granskningen av FE, meddelade Matte Frederiksen under tisdagen.

– Det säger sig självt att en underrättelsetjänst måste arbeta inom lagens ramar, sade hon då och fortsatte:

– Och det är fullständigt avgörande, när vi gör en oberoende utredning, att de får tillgång till all information de behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om