Virus drabbar Zimbabwes toppskikt

Coronapandemin drabbar Zimbabwes toppskikt i samhället ovanligt hårt. Många rika kan inte söka vård som de förr har gjort – utomlands.

Zimbabwes utrikesminister Sibusiso Moyo avled efter att ha insjuknat i covid-19. Arkivbild.

Zimbabwes utrikesminister Sibusiso Moyo avled efter att ha insjuknat i covid-19. Arkivbild.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Utrikes2021-01-29 20:55

Virusspridningens andra våg slår hårt mot det fattiga och auktoritära Zimbabwe i södra Afrika. Landet har rapporterat in över 32 000 smittfall och fler än 1 100 döda i coronarelaterade sjukdomar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Antalet är lågt i en internationell jämförelse. Men över hälften av smittfallen och två tredjedelar av dödsfallen har inträffat i januari.

I veckan begravdes två ministrar, en pensionerad general och flera högt uppsatta tjänstemän i Zimbabwe. En av dem som avled var utrikesminister Sibusiso Moyo.

Saknar respiratorer

Enligt officiell statistik har Zimbabwe 84 respiratorer och 97 sängplatser för coronasjuka i den allmänna sjukvården, rapporterar Reuters.

Den privata sjukvården är tämligen exklusiv, kostnaden för att bli inlagd för covid-19 beräknas till mellan 15 000 och 20 000 kronor, enligt nyhetsbyrån.

De två ministrarna som avled hade vårdats på privata kliniker.

Ett vanligt förekommande alternativ är att söka vård utomlands. Ett exempel var den störtade presidenten Robert Mugabe som vårdades - och dog – på ett sjukhus i Singapore.

Men möjligheten att fly landets undermåliga vård för läkarhjälp utomlands har stängts på grund av reserestriktioner. Zimbabwe har infört omfattande nedstängningar och stängt gränserna till mitten av februari.

Inreseförbud i många länder har dessutom införts för resande från Zimbabwe, där den nya virusvariant som upptäcktes i Sydafrika tros ha fått visst fäste.

"Förklädda mördare"

Regeringens informationssekreterare Nick Mangwana använde sociala medier till att gå till angrepp mot läkare i den allmänna sjukvården. Han skrev att läkarna är "politiska mördare som gömmer sig bakom medicinska kvalifikationer", enligt nyhetsbyrån AFP.

Fördömanden av uttalandet fick Mangwana att dra tillbaka anklagelsen. Nivån på debatten visar på ett politiskt polariserat land där maktens sfär anklagas för att hålla hårt i privilegier som tvingades fram av förre diktatorn Robert Mugabe.

Mugabe avsattes i en statskuppsliknande insats 2017, men makten förblev i hans styrande parti Zanu-PF. President Emmerson Mnangagwa, också han Zanu-PF, har misslyckats med att få landets ekonomi på fötter, och recession råder sedan 2019.

– Uppvaknandet är brutalt för regeringen och politikerna, säger Norman Matara på organisationen Läkare för mänskliga rättigheter i Zimbabwe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om