Vittnesmål om våldtäkter i Kinas läger

En rad kvinnor vittnar om systematiska våldtäkter och tortyr i de läger i nordvästra Kina där hundratusentals muslimer spärras in och indoktrineras.

Nya, hemska vittnesmål når ut om det som sker i Kinas ljusskygga "omskolningsläger". Här är ett av dem, i staden Atush, i en bild från 2018. Arkivbild.

Nya, hemska vittnesmål når ut om det som sker i Kinas ljusskygga "omskolningsläger". Här är ett av dem, i staden Atush, i en bild från 2018. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Utrikes2021-02-04 20:51

Flera av kvinnorna har hållits i lägren i långa perioder och berättar för brittiska BBC hur de och deras cellkamrater på regelbunden basis förts bort av kinesiska vakter och våldtagits på mer eller mindre brutala sätt.

Det brittiska mediebolaget har kunnat belägga delar av det de namngivna kvinnorna berättar. Oberoende medier har inga möjligheter att bevaka det som försiggår i lägren, där människorättsorganisationer beräknat att så många som en miljon människor hållits de senaste åren. Det handlar i huvudsak om muslimer från Kinas turkiska minoritetsgrupper, främst uigurer.

"Våldtog en efter en"

Ett vittne var vakt vid ett läger och fick uppgifter om sexuellt våld och tortyr som överensstämmer med det som berättas. En annan var fånge och säger sig ha fått en roll där hon beordrades att transportera, klä av och kedja fast yngre kvinnor inför våldtäkter.

Det talas om våldtäkter där elbatonger använts. En kvinna vittnar om hur hon sparkades i magen till den grad att hon fick operera bort sin livmoder när hon väl släppts fri och kunnat lämna Kina.

En kvinna som tvingades arbeta som "lärare" i ett läger berättar hur en ung kvinna tvingades till ett erkännande inför en samling på upp emot 100 fångar.

– Efter det, inför allihop, våldtog poliserna henne en efter en, berättar kvinnan.

– Medan de genomförde detta höll de noggrann uppsikt över folk och pekade ut alla som gjorde motstånd, knöt sina nävar, stängde ögonen eller tittade bort, och straffade dem.

Visat upp sång och dans

Kina beskriver de taggtrådsomringade lägeranläggningarna som omskolningscentrum. I de få arrangerade inblickar som omvärlden fått har "elever" radats upp och i forcerade tillställningar haft lektioner, dansat folkdanser och sjungit kommunistpartiets lov på mandarin.

När BBC nu ställer frågor om vittnesmålen tillbakavisas de helt.

Det är ett folkmord som pågår, meddelar USA:s utrikesdepartement, vilket både landets tidigare och nya regering har deklarerat. Både USA och Storbritannien fördömer det som kommer fram i vittnesmålen och säger att det kommer att få konsekvenser.

Fakta: Xinjiang och uigurerna

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största gruppen med 8–10 miljoner.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera våldsamma attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.

2016 började myndigheterna bygga fängelseliknande anläggningar. Där har mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon, upp emot två – placerats. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Kina beskriver det som "omskolningsläger" som syftar till att stävja terrorism.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!