Vrede bland USA:s asiater efter Atlantadådet

Den 21-årige mannen sköt metodiskt ihjäl åtta personer – merparten av dem kvinnor med asiatiskt ursprung. En vecka efter massakern i Atlanta i Georgia växer vreden bland nordamerikaner med asiatisk bakgrund.

En minnesstund för de dödade i Atlantadådet, i Pittsburgh, Pennsylvania.

En minnesstund för de dödade i Atlantadådet, i Pittsburgh, Pennsylvania.

Foto: Alexandra Wimley/AP/TT

Utrikes2021-03-23 19:59

De senaste dagarna har flera demonstrationer och protestmarscher mot rasism riktad mot personer med asiatisk bakgrund hållits runt om i USA och Kanada.

Gärningsmannen bakom förra veckans skjutningar på tre olika massagesalonger i Atlanta, som tog åtta liv, förnekar själv att något rasistiskt motiv skulle ligga bakom dåden. I stället förklarar han det med att han lider av sexmissbruk. Han hävdar att han sköt ihjäl kvinnorna då han såg dem som "frestelser".

Häftig debatt

Det faktum att sex av de åtta dödsoffren var kvinnor med asiatiskt ursprung har dock utlöst en häftig debatt om rasism mot gruppen – något många kopplar ihop med den tidigare presidenten Donald Trumps retorik kring coronaviruset och covid-19. Expresidenten refererade bland annat till coronaviruset som "Kung Flu" och "Kinaviruset".

– Vi protesterar mot åratal av anti-asiatisk rasism, underblåst av en vit makt-president i USA som insisterat på att kalla viruset "Kinaviruset". Det har uppmuntrat till hat och attacker mot en lång rad förtryckta minoritetsgrupper, sade May Chiu från Québecs progressiva kineser, en av arrangörerna bakom en demonstration i Montréal i helgen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan pandemin bröt ut, kort efter att covid-19 upptäckts i Wuhan i Kina, har larmen om hatbrott mot amerikaner med asiatisk bakgrund löst av varandra. I slutet av 2020 varnade FN för en "alarmerande" hög nivå av rasistiskt våld och andra hatbrott mot gruppen.

Organisationen Stop AAPI Hate, som kartlägger hatbrott och andra incidenter riktade mot amerikaner med asiatiskt ursprung, rapporterar att nära 3 300 attacker av olika slag inträffade i fjol.

Många ur gruppen kräver nu att myndigheterna i USA tar krafttag mot rasismen, som ofta hamnar i skuggan av rasism riktad mot andra grupper. Xin Hua, som deltog i en protest i Washington DC i helgen, är upprörd över det faktum att polisen i Atlanta inte velat slå fast att skjutningen var rasistiskt motiverad.

– Det är ett faktum att sex asiatiska kvinnor mördades, säger 37-åringen till AFP.

"Inte din frestelse"

En annan kvinna, Kat, bär en skylt med texten "Jag är inte din frestelse", syftande på 21-åringens påstådda sexuella motiv.

– Jag har blivit kontaktad på dejtingappar av män som säger: "Jag måste bota min gula feber", säger hon, och lägger till att bilden av asiatiska kvinnor som en fetisch måste få ett slut.

Fakta: Över 3 000 incidenter

Det senaste året (19 mars 2020-28 februari 2021) har 3 795 "hatincidenter" rapporterats in till organisationen Stop AAPI Hate. AAPI är en förkortning för Asian American Pacific Islanders (ungefär amerikaner med ursprung i Asien eller Stillahavsregionen).

Den största delen av alla inrapporterade händelser är verbala trakasserier (68,1 procent), följt av "undvikande", det vill säga att medvetet hålla sig borta från amerikaner med asiatiskt ursprung (20,5 procent).

Fysiska angrepp kommer på tredje plats (11,1 procent), därefter brott mot medborgerliga rättigheter, till exempel diskriminering på arbetsplatsen (8,5 procent) och trakasserier på nätet (6,8 procent).

Källa: Stop AAPI Hate National Report

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om