Himalayas glaciärer smälter i en oroväckande snabb takt, enligt en rapport från International Centre for Integrated Mountain Development (Icimod) i Nepal.
Perioden 2011–2020 smälte glaciärerna upp till 65 procent snabbare jämfört med föregående årtionde – vilket oroar rapportens huvudförfattare Philippus Wester.
– När temperaturerna ökar smälter isen – det väntade vi oss. Men det som överraskade oss, och som är mycket oroande, är hur snabbt det går, säger han.
– Det här går mycket snabbare än vi trodde.
Vattenbrist hotar två miljarder
Himalayas glaciärer utgör en viktig färskvattenkälla för stora delar av mänskligheten. När de i allt snabbare takt smälter riskerar två miljarder människor i över tolv länder att bli utan vatten.
Det är alltså över en fjärdedel av världens befolkning.
Även tio av världens viktigaste flodsystem får sitt tillflöde från glaciärerna – däribland Ganges, Indus, Mekong och Irrawaddy. Forskarna varnar också i rapporten för att avsmältningen kan komma att få enorma konsekvenser för invånarna i området.
"Med två miljarder människor i Asien som är beroende av vattnet som kommer från glaciärerna och snön, är konsekvenserna av förlusten av detta frysta område oöverskådliga", säger forskaren Izabella Koziell från Icimod till AFP.
Nya översvämningar?
Utöver att påverka färskvattenförsörjningen hotar avsmältningen att leda till översvämningar och jorderosion i området.
De senaste rönen understryker än en gång behovet av brådskande åtgärder, enligt Philippus Wester.
– Varje liten temperaturhöjning får enorma effekter, och vi måste på alla sätt försöka att begränsa klimateffekterna. Det är vår uppmaning, säger han.
Näst efter Antarktis och Arktis innehåller Himalaya den största ismassan på jorden. Tibet kallas också ofta för "Asiens vattentorn".