Sökande efter Titanicubåten utvidgas – under vatten

Det alltmer desperata sökandet efter en turistubåt vid Titanic-vraket pågår nu även under vattenytan och Frankrike skickar förstärkning. Farkosten försvann för två dygn sedan, och det finns bara syre för två dygn till ombord. Men trots spaning från både luften och havsytan finns ännu inga spår.

John Mauger på presskonferens i Boston till vänster, ubåten Titan till höger.

John Mauger på presskonferens i Boston till vänster, ubåten Titan till höger.

Foto: Steven Senne/Oceangate/AP/TT

Atlanten2023-06-20 04:34

Enligt John Mauger, befälhavare vid kustbevakningen i Boston i USA, har sökandet efter den försvunna turistubåten nu övergått till att även omfatta ett område under vattenytan. Det skriver CNN.

Tidigare har insatsen, som pågått under hela natten, endast skett ovan vattnet.

– Det är ett avlägset område och det är en utmaning att genomföra en sökning där, säger John Mauger, rapporterar nyhetsbyråer.

Fem personer var ombord när den 6,7 meter långa farkosten Titan dök ned i Atlantdjupet vid vrakplatsen i söndags.

En timme och 45 minuter efter nedstigningen förlorade isbrytaren och följefartyget Polar Prince kontakten med expeditionen. Och förlorad kontakt är allvarligt, eftersom det handlar om en så kallad submersible, en farkost som behöver guidas från ytan för att kunna hitta rätt.

Använder ekolod

USA:s kustbevakning har även sänt ut Herkulesplan som söker av havsytan. Kollegor från Kanada använder flyg som via ekolodsutrustade bojar kan leta även under vattenytan.

– Vi sätter in alla tillgängliga resurser för att se till att vi kan lokalisera farkosten och rädda människorna ombord, säger Mauger.

Även Frankrikes oceanografiskt institut skickar nu ett fartyg, Atalante, som är utrustat med en djuphavsrobot, uppger landets sjöfartsministerium på måndagen. Fartyget väntas vara framme på onsdag klockan 20, svensk tid. Experter skickas även från den franska hamnstaden Toulon.

Men det handlar om gigantiska områden att leta i och det är en kamp mot klockan. Ombord finns syre som räcker till fem personer i 96 timmar, enligt en rådgivare till Oceangate som arrangerar turerna. Och de timmarna ska räknas från söndagsmorgonen amerikansk tid – vilket innebär att syret beräknas ta slut kring lunch på torsdag svensk tid.

Titanic, som förliste under sin jungfruresa 1912, ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland. Ubåten används för att turister ska kunna se vraket på nära håll.

Miljardär ombord

Miljardären och äventyraren Hamish Harding är en av de personer som befinner sig ombord på ubåten, rapporterar brittiska medier. De andra ombord är en pakistansk affärsman tillsammans med sin tonårsson, Oceangates grundare och en fransk äventyrare.

Det finns varierande uppgifter om vad turerna till Titanic kostar, resenärerna kan ha betalat mellan 150 000 och 250 000 dollar (drygt 2,6 miljoner kronor), rapporterar AP. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, ska i normalfallet ta omkring åtta timmar. Men operatören Oceangate har haft problem även vid tidigare resor, och det är inte alltid som Titan har hittat fram till Titanic-vraket.

Passagerarfartyget Titanic, som var sin tids största, körde på ett isberg under resan mot New York. Av de 2 200 passagerare och besättningsmedlemmar som befann sig ombord miste fler än 1 500 livet.

Rättat: I en tidigare version angavs fel dag för när syret beräknas ta slut.

Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak.
Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak.
Fakta: Titanic

Oceanångaren Titanic sjönk utanför Newfoundland, på Nordamerikas östkust, natten till den 15 april 1912. Fartyget hade kört på ett isberg några timmar tidigare.

Mer än 1 500 personer omkom. Lite fler än 700 överlevde katastrofen. Livbåtarna räckte inte till alla människor som fanns ombord.

Resan, som var fartygets första, hade startat i engelska Southampton några dagar tidigare, och även plockat upp passagerare i franska Cherbourg och Cobh i Irland.

123 svenskar reste med Titanic. 34 av dem överlevde.

Titanic var 260 meter långt och sågs tillsammans med systerfartygen Olympic och Britannic som världens då lyxigaste fartyg. Även Britannic gick under i en olycka, i Medelhavet fyra år senare. Men Olympic gick i framgångsrik trafik över Atlanten ända till 1935, då hon blivit omodern och skrotades.

Fartygen ägdes av White Star Line. Rederiet var en konkurrent till Cunard Line, som än i dag kör fartyg i lyxtrafik mellan Europa och Amerika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!