Ubåten: Uppgifter om "tragisk förlust"

"Ett område med vrakdelar har upptäckts inom sökområdet nära Titanic av en undervattensfarkost", meddelar den amerikanska kustbevakningen. Kustbevakningen ska hålla en pressträff kring 21-tiden om fynden – men enligt ett dokument som CNN tagit del av bedöms vrakdelarna komma från den saknade miniubåten Titan.

Miniubåten försvann i söndags. Arkivbild.

Miniubåten försvann i söndags. Arkivbild.

Foto: Oceangate via AP/TT

Atlanten2023-06-22 07:32

Enligt CNN:s uppgifter ska det handla om skrovdelar och de ska ha hittats på havsbotten ungefär 500 meter från Titanics för.

Efter att uppgiften om att vrakdelar hittats gick även det företag vars undervattensfarkost hittade vrakdelarna ut med ett uttalande på sin hemsida – som kort därpå togs bort –som sade att "fokus just nu ligger på familjerna till de på Titan och deras tragiska förlust", rapporterar Sky News.

Inga uppgifter om att det rör sig om vrakdelar från Titan har ännu bekräftats av myndigheterna.

Den 6,5 meter långa Titan gick ned under havsytan i söndags med fem personer ombord – för att besöka oceanångaren Titanics vrak – men den tycks sedan själv ha råkat ut för någon form av olycka. Lite mindre än två timmar efter avfärd bröts all kontakt med farkosten.

Förstärkning från Frankrike

David Mearn, som är räddningsexpert och vän till två av personerna ombord, sade tidigare i sin tur till Sky News och BBC att de hittade delarna ska handla om det nedre fundamentet och också bakre delar av Titan, enligt uppgifter till honom.

Enligt Mearn ska delarna bekräfta att vrakdelarna kommer från den försvunna ubåten.

Under de senaste dagarna har en sökinsats trappats upp ju längre tiden har lidit med förstärkning från flera länder, så som Frankrike. Men fartygen som har sökt har arbetat på en yta motsvarande fem gånger Vänerns storlek – där havet kan vara 4 000 meter djupt.

En fransk djuphavsrobot sändes ned tidigare under torsdagen för att genomsöka vattnen kring Titanics vrak.

Syret i den lilla farkosten beräknades räcka till 13-tiden på torsdagen, svensk tid.

Fem personer ombord

Personerna ombord när ubåten sänktes ner var en pakistansk affärsman, Shahzada Dawood, och hans tonårsson Suleman Dawood, den brittiska miljardären Hamish Harding, Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate som äger miniubåten samt den franske upptäckaren och Titanicexperten Paul-Henry Nargeolet.

Farkosten har tidigare genomfört flera expeditioner till Titanicvraket. Förra året reste sammanlagt 28 personer med ubåten för att få chans att se det berömda vraket på nära håll. Men operatören Oceangate har haft problem även vid tidigare resor, och det är inte alltid som Titan har hittat fram till vraket.

Turerna anges ha kostat upp till 250 000 dollar (drygt 2,6 miljoner kronor) per person. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, ska i normalfallet ta omkring åtta timmar.

Fakta: Titan

Titan är en typ av undervattensfarkost som inte på egen hand kan ta sig till eller från en hamn. Den är beroende av ett fartyg ovan ytan som släpper ned och tar upp den ur vattnet och som guidar den under ytan. Farkosten har ingen egen navigeringsfunktion.

Den mäter ungefär 6,5 meter och klarar att dyka ned till 4 000 meters djup. I fören är den försedd med ett kupolformat 60 centimeter brett fönster med ett decimetertjockt pansarglas.

Passagerarna sitter tätt på två bänkar mitt emot varandra längs långsidorna.

Ubåten förseglas utifrån, vilket innebär att personerna ombord inte har någon möjlighet att själva ta sig ut ur ubåten inifrån, i fall den skulle ha kommit upp till ytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!