51 valar döda efter mystisk strandning

Det började med att grindvalarna samlades i en klunga utanför en strand i västra Australien. De kommande timmarna rörde sig klungan närmare och närmare land och en efter en simmade sedan omkring 100 valar upp och strandade sig själva.

Omkring 100 grindvalar strandade sig på tisdagen på Cheynes Beach i västra Australien efter att först ha samlats i en klunga och långsamt rört sig mot land.

Omkring 100 grindvalar strandade sig på tisdagen på Cheynes Beach i västra Australien efter att först ha samlats i en klunga och långsamt rört sig mot land.

Foto: DBCA via AP/TT

Australien2023-07-26 04:08

Gruppen med grindvalar upptäcktes först när de simmade nära Cheynes Beach öster om Albany i Australien på tisdagsmorgonen.

Under dagen bildade valarna en tät klunga och närmade sig sedan stranden tillsammans, vilket fick viltvårdare att frukta att valarna skulle stranda sig. Och det var precis det som skedde. Vid fyratiden på tisdagseftermiddagen var en lång sträcka på stranden täckt av valar.

Stor insats

De regionala viltvårdsmyndigheterna inledde då en insats för att försöka rädda valarna och få dem ut på djupare vatten igen. Insatsen pågick under hela natten då man med hjälp av båtar och rep försökte flytta valarna tillbaka ut i havet.

Men när morgonen grydde hade 51 valar dött.

– Men vi har fortfarande 46 valar som lever. I dag kommer vårt fokus att vara att få tillbaka dem i havet och uppmuntra dem att ta sig till djupare vatten, sade Peter Hartley från viltvårdsmyndigheten till tv-bolaget ABC på onsdagsförmiddagen lokal tid.

Stora grupper grindvalar som strandar sig är inte ett helt ovanligt fenomen i Australien och Nya Zeeland. I oktober förra året dog omkring 500 grindvalar som strandade sig på Chatham Island i Nya Zeeland.

Oklart varför

Bec Wellard, som forskar om marina däggdjur, säger till AFP att orsaken till att valar ibland strandar sig inte är helt känd.

– Vi vet fortfarande inte varför. Om vi visste det kunde vi kanske göra mer för att förhindra det, säger Bec Wellard.

Hon säger att grindvalar har mycket starka social band till sin grupp eller familj.

– De strandar sig ofta i stora grupper. Det kan bero på att en av dem är sjuk eller har problem på något sätt och resten av gruppen följer den, säger Bec Wellard.

Det starka banden är också det som kan försvåra arbetet med att få valarna ut i havet igen.

– Därför är det viktigt att försöka få ut dem tillsammans.

Valarna samlades i en klunga utanför stranden innan de började röra sig in mot land och strandade sig själva.
Valarna samlades i en klunga utanför stranden innan de började röra sig in mot land och strandade sig själva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!