Den senaste varningen kom för bara några dagar sedan. Vetenskapsmän knutna till den australiensiska regeringen uppgav i måndags att Stora barriärrevet är i dåligt skick och att förutsättningarna för korallerna att återhämta sig är mycket låga.
Två tredjedelar av det en gång så färgglada korallrevet beräknas ha skadats på något sätt. Förhöjda havstemperaturer och ett allt extremare väder antas ligga bakom förstörelsen av revet, tillsammans med överexploatering och omfattande turismen.
Stora barriärrevet har förlorat hälften av sina koraller sedan 1995 efter att en rad värmeböljor utlöst korallblekning i stor omfattning, enligt forskning som presenterades i höstas.
FN:s kulturorgan Unesco rekommenderar att revet läggs till listan över världsarv under hot. Men när världsarvsorganet under fredagen presenterade sin uppdaterade lista nämndes inte revet, troligtvis på grund av en diplomatisk kampanj från Australien.
Erbjöd snorklingsresor
I ett försök att hindra revet från att platsa på listan flög Australiens miljöminister Sussan Ley till Paris, där hon ska ha erbjudit snorklingsresor till nyckelpersoner i världsarvskommittén, där representanter från bland annat Ryssland och Saudiarabien ingår.
Att klassas som ett hotat världsarv innebär inga sanktioner, men riskerar att förstöra ryktet för den lukrativa turistdestinationen.
Före coronapandemin beräknades det 2 300 kilometer långa ekosystemets turistintäkter vara värt motsvarande nästan 42 miljarder kronor årligen.
"Det är en varning till det internationella samfundet och hela mänskligheten att korallernas ekosystem är i fara", sade Fanny Douvere, chef för Unescos havsavdelning tidigare i somras.
Kritiseras av miljöorganisationer
Unesco föreslog redan 2015 att lägga till revet på listan över hotade världsarv. Australien lyckades då undvika det genom en diplomatisk kampanj och ett löfte om miljarder dollar öronmärkta för att skydda barriärrevet.
"Historien återupprepar sig själv", säger miljöorganisationen Climate Councils talesperson, forskare Will Steffen om beslutet att inte riskklassa ekosystemet i år heller.
"Australien måste sluta censurera vetenskap och vidta de åtgärder vi vet behövs för att skydda revet", säger Steffen.
Greenpeace Australiens havschef, David Ritter säger att beslutet är "en seger för en av de mest cyniska lobby-verksamheterna i modern historia".
"Detta är ingen bedrift – det är en vanärans dag för Australiens regering", säger Ritter.