Skogsbränder, avverkning, torka och sjukdomar har de senaste tjugo åren fått antalet koalor att störtdyka i östra Australien. Tidigare har landets nationalsymbol varit klassad som en "sårbar art".
– Koalor har gått från att inte vara rödlistade, till att anses vara sårbara, till att klassas som utrotningshotade, på ett årtionde. Det är en chockerande snabb nedgång, säger naturvårdsforskaren Stuart Blanch vid Världsnaturfonden WWF i Australien.
Lovar bättring
Australien klassade på fredagen koalan som utrotningshotad i delstaterna New South Wales och Queensland samt i Australian Capital Territory. Landets miljöminister Sussan Ley säger att hon med den stämpeln vill säkerställa att koalapopulationen i östra Australien får ett starkare skydd.
– Vi vidtar aldrig tidigare skådade åtgärder för att skydda koalan, säger miljöministern och lyfter fram att regeringen nyligen lovade en satsning på motsvarande över 330 miljoner kronor för att rädda koalan.
Miljövänner välkomnar beskeden, men kritiserar Australien för att landet misslyckats med att skydda koalorna hittills.
– Dagens beslut välkomnas, men det kommer inte att förhindra att koalan går mot utrotning såvida det här inte åtföljs av skärpta lagar och incitament för markägare att rädda skogen, säger Stuart Blanch.
Tusentals dog i skogsbränder
Hur många koalor som finns kvar i östra Australien är svårt att veta, men beståndet i landet tros ha halverats på tjugo år – från 185 000 till 92 000 – enligt landets Vetenskapliga kommitté för hotade arter. Bara i de omfattande skogsbränderna säsongen 2019–2020 dog tusentals koalor.
– Australiens miljölagar är så pass ineffektiva att de inte har kunnat förhindrat den pågående skövlingen av koalornas habitat i Queensland och New South Wales, säger talespersonen Basha Stasak vid Australian Conservation Foundation.