Australien öppnar mot grannen – igen

Från och med måndag tillåts besökare från Nya Zeeland åka till Australiens två folktätaste delstater – Victoria och New South Wales – utan att genomgå karantän. Detta då över 80 procent av alla över 16 år är fullvaccinerade i delstaterna.

Sydneys flygplats förra gången som resebubblan mellan Australien och Nya Zeeland var öppen. Bild från i april.

Sydneys flygplats förra gången som resebubblan mellan Australien och Nya Zeeland var öppen. Bild från i april.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Australien2021-10-31 04:45

Nyzeeländare som vill semestra i grannlandet måste vara fullvaccinerade och kunna uppvisa ett nytaget, negativt covidtest. För resor i motsatt riktning gäller fortfarande karantänkrav.

– Vi välkomnar turister, familj och vänner från Nya Zeeland tillbaka hit till Australien och när det gäller Victoria och New South Wales kommer det att vara karantänfritt men för australier som reser till Nya Zeeland kommer man att behöva följa de restriktioner som de nyzeeländska regeringen har på plats, säger Australiens turismminister Dan Tehan enligt ABC News.

En så kallad karantänfri resebubbla mellan Nya Zeeland och delar av Australien infördes tidigare i år men avbröts på grund av att smittspridningen i länderna tog fart igen. Båda länder stängde sina gränser mot omvärlden tidigt i pandemin.

Totalt har knappt 170 000 fall av covid-19 och 1 722 coronarelaterade dödsfall konstaterats i Australien, enligt Johns Hopkins University. Drygt 77 procent av invånarna över 16 år är fullvaccinerade, uppger myndigheterna.

I Nya Zeeland har knappt 6 300 smittade konstaterats och 28 dödsfall. Där är 75 procent av de över 12 år full vaccinerade, enligt myndigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!