Australisk protest mot FN-varning om barriärrevet

Unesco vill sätta upp Stora barriärrevet på sin lista över hotade världsarv. Det har väckt ont blod i Australien, som protesterar mot FN-organets beslut.

Stora barriärrevet utanför Australiens östra kust är hotat. Arkivbild.

Stora barriärrevet utanför Australiens östra kust är hotat. Arkivbild.

Foto: Australian Institute of Marine Science/AP/TT

Australien2021-06-22 05:36

Att klimatförändringar och ökade havstemperaturer hotar barriärrevet, världens största korallrev, har konstaterats i flera undersökningar.

Unesco övervägde redan 2015 att sätta upp Stora barriärrevet på listan, men avstod då, trots att man konstaterade att framtidsutsikterna såg dystra ut. Sedan dess har läget förvärrats och bedömningen "dåligt" har ändrats till "mycket dåligt".

– Stora barriärrevet är det bäst skötta revet i världen och den här rekommendationen har gjorts utan en förstahandsundersökning och utan den senaste informationen, säger Australiens miljöminister Sussan Ley, enligt Sydney Morning Herald.

"Politiskt motiverat"

Ley hävdar att den federala regeringen och delstaten Queensland tillsammans har satsat över motsvarande 20 miljarder kronor på att skydda revet och dess miljö och vattenkvalitet.

Enligt Ley skapar barriärrevet 60 000 jobb inom turismnäringen, vilka skulle hotas i och med FN-varningen. Ley säger att hon och utrikesminister Marise Payne har kontaktat Unescos generaldirektör Audrey Azoulay för att uttrycka sin besvikelse – och hävdar att beslutet är politiskt färgat och att Kina ligger bakom.

Länderna har diplomatiska och ekonomiska bråk, om såväl den gigantiska kinesiska infrastruktursatsningen "Nya Sidenvägen", som kinesiska strafftullar på australiskt vin.

– Beslutet är dåligt. Det är självklart politiskt motiverat, säger Ley.

Hon syftar på att ordföranden i den kommitté som beslutar om världsarven heter Tian Xuejun och är Kinas vice utbildningsminister. Enligt Ley har Kina stor makt inom flera av Unescos kommittéer.

Beslut i juli

Miljögrupper i Australien ställer sig dock helt på Unescos sida.

– Rekommendationen är klar och säger otvetydigt att Australiens regering inte gör tillräckligt för att skydda våra största naturtillgångar, i synnerhet inte mot klimatförändringarna, säger Richard Leck, ansvarig för havsfrågor i Australien för Världsnaturfonden WWF, till nyhetsbyrån Reuters.

Beslutet om klassificeringen av Stora barriärrevet tas nästa månad, under ett möte i Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!