Australiska sjuksköterskor i strejk

Flera tusen sjuksköterskor i den australiska delstaten New South Wales lämnade på tisdagen sina arbeten i protest mot vad man anser är för låga löner och underbemanning.

Sjuksköterskor protesterade i Sydney på tisdagen.

Sjuksköterskor protesterade i Sydney på tisdagen.

Foto: Steven Saphore/AFP/TT

Australien2022-02-15 02:32

Personal från omkring 150 sjukhus i delstaten deltog i strejken, med bara minsta möjliga personalstyrka kvar för att garantera patienternas säkerhet.

Omkring 30 demonstrationer genomfördes i delstaten, bland annat ett protesttåg genom delstatshuvudstaden Sydney.

– Vi drunknar (i arbete). Det har varit så här länge men covid-19 har helt enkelt spätt på situationen så att vårdsystemet inte fungerar längre, säger barnmorskan Emma Gedge i Sydney, till ABC News.

Arbetsdomstolen IRC beordrade i måndags sjuksköterskornas fackförbund att avblåsa strejken och att avstå från liknande initiativ under en månad. Detta då delstatsregeringen tagit frågan till domstolen över oro att vårdapparaten skulle påverkas för mycket av en strejk.

Hälsominister Brad Hazzard, som förhandlar med facket å regeringens vägar, säger att han är besviken över att det blev strejk men att det "inte kommer att hindra oss från att arbeta tillsammans " för att hitta en lösning.

– Vi måste ha tillräckligt många sjuksköterskor varje dag för att garantera att de inte blir utslitna, säger han och poängterar att facket och delstatsregeringen i stort är överens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!