Allt tyder dock på att han inom kort blir landets nya premiärminister utan förledet interimistisk. Rösträkningen pågår efter helgens val, men socialdemokratiska Labor har redan ett tillräckligt försprång för att bli största parti.
För egen majoritet krävs att ett parti får minst 76 stolar i representanthuset. Enligt valmyndigheten AEC ligger Labor väldigt nära den gränsen, men de exakta siffrorna väntas dröja flera dagar. Skulle Labor få någon stol mindre behöver de förlita sig på stöd från miljöpartiet De gröna eller någon av de oberoende kandidater som gick mycket starkt i valet.
Succé för "teal"
Högerkoalitionen som har lett landet de senaste nio åren ser ut att sluta på under 60 mandat. Med australiska mått mätt är det ett radikalt skifte, som inte i första hand har skett till Labor utan till miljö- och klimatprofilerade kandidater inom bland annat teal-rörelsen.
Australien står för stora utsläpp, och teal-politikerna kräver en u-sväng av energi- och finanspolitiken för att hejda klimatförändringarna. Nästan alla teal-kandidater är kvinnor och signalerar också nya tider i den tidigare ofta macho-präglade australiska politiska debatten.
Från Malaysia
Det nya styret är även ett snäpp mer etniskt blandat än vad som är vanligt i Australien. Albanese har delvis italienskt påbrå, och beskriver sig själv som landets förste premiärminister med ett efternamn som inte är engelskt eller irländskt. Och hans utrikesminister, Penny Wong, är från Malaysia, vilket gör henne till den första utlandsfödda på den posten.
Albanese och Wong rivstartar med att åka till Japan för ett toppmöte med övriga ledare inom "Quad", ett partnerskap med Japan, Indien och USA.