Hundratals gripna efter covidprotester

Hundratals personer har gripits efter kravaller i Australien där aktivister som protesterat mot restriktioner drabbat samman med polis. Rapporter om våldsamheter kommer från storstäderna Sydney, Melbourne och Brisbane.

Polis använde pepparsprej för att skingra demonstranter vid en protest mot covidrestriktioner i Melbourne i Australien.

Polis använde pepparsprej för att skingra demonstranter vid en protest mot covidrestriktioner i Melbourne i Australien.

Foto: James Ross/AP/TT

Australien2021-08-21 08:26

Samtidigt som våldsamheterna tar fart ökar smittspridningen i landet snabbare än någon gång tidigare under coronapandemin i Australien.

Sydney, som har fem miljoner invånare, har varit nedstängt i två månader i hopp om att minska spridningen av coronaviruset. Melbourne stängdes nyligen ner för sjätte gången.

Demonstrationerna sker samtidigt som Australien registrerar det högsta antalet nya covidfall under ett enskild dygn hittills: 894.

Totalt har drygt 43 000 människor smittats av viruset i landet och 978 har dött med covid-19, enligt den sammanställning som Johns Hopkins-universitete t gör.

Mindre än en tredjedel av Australiens invånare är fullt ut vaccinerade mot covid-19 samtidigt som landet har fått stor spridning av den så kallade deltavarianten av viruset.

– Det spelar ingen roll hur hårt vi jobbar, det spelar ingen roll om 99 procent av befolkningen gör rätt, det finns inslag av något okontrollerbart med deltavarianten, säger Gladys Berejiklian, premiärminister i delstaten New South Wales där storstaden Sydney ligger.

Vaccinationerna har tagit fart de gångna veckorna och beskedet från Australiens regering hittills är att restriktioner kommer att finnas kvar tills det att över 70 procent av befolkningen är vaccinerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!