Antalet kängurur i Australien varierar rejält. När det finns mycket mat kan populationen snabbt öka med tiotals miljoner. Men när maten tar slut kan kängururna i stället svälta ihjäl.
– Under den senaste torkan uppskattade vi att 80 eller 90 procent av kängururna i vissa områden dog, säger ekologen Katherine Moseby.
– De svälter ihjäl – går in på offentliga toaletter och äter toalettpapper, eller ligger på vägen och svälter medan deras "joeys" (känguruungar) försöker äta, säger hon, och syftar på den situation som uppstod senast kängurupopulationen ökade rejält.
Skyddade djur
Enligt Moseby är det bästa sättet att rädda djuren från detta öde att skjuta djur för att minska kängurustammen.
– Om vi såg dem som en resurs och hanterade dem så, skulle vi inte få de katastrofala dödsfall som vi ser nu, säger hon.
Kängurur är skyddade i Australien men de vanligaste arterna är inte utrotningshotade. Det innebär att de kan skjutas och dödas på de flesta håll, men det krävs tillstånd från regeringen.
Djurrättsgrupper vänder sig emot den kommersiella avlivningen av kängurur, där kött och päls används. Bland annat har det lett till att klädmärken som Nike och Puma fasar ut användningen av känguruläder.
"Goda avsikter"
George Wilson, ledande forskare inom känguruhantering, anser att försöken att stoppa användningen av kött och läder från kängurur har goda avsikter, men att de i slutändan blir missriktade.
– De säger att det är oetiskt, men det är oetiskt att låta dem svälta ihjäl, säger han.
Katherine Moseby anser att det vore grymmare att sluta avliva kängurur i längden.
– Att försöka stoppa användandet av läder eller kött kommer inte att leda till någon nytta för deras välfärd.
– Det kommer att göra det värre.