Lång väg tillbaka efter översvämningarna

I Windsor i sydöstra Australien råder lugnet efter stormen. Bokstavligen. Efter nära tre veckors konstant ösregn skiner solen från en blå himmel och den ”sjö” som har slukat stora delar av området är nästan kusligt stilla. –På andra sidan floden kommer det att vara diaboliskt när det här vattnet försvinner, säger Jim Rutherford vars hem inte går att nå då vägarna dit är översvämmade.

Windsorbon Rosa får hjälp av grannar att tömma sitt översvämmade hus.

Windsorbon Rosa får hjälp av grannar att tömma sitt översvämmade hus.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Australien2022-03-13 19:57

Jim Rutherford driver en antikaffär i centrala Windsor, bostaden i Ebenzer omkring en mil därifrån är helt omsluten av vatten.

– Jag har ingen aning om hur det ser ut hemma. Huset borde ha klarat sig, det ligger lite högt, men hela tomten är förstörd. Men jag har inte varit hemma på flera veckor nu, jag har bott i min affär – jag vill inte riskera att bli fast, säger han.

Och butiken klarade sig med nöd och näppe. När vattnet var som högst nådde det upp till infarten men inte in i själva affären.

– Det är hemskt för folk, de får in vatten i sina hus och blir av med saker. För mig är det mer än så, det är så mycket här inne som inte går att ersätta, säger Jim Rutherford och visar upp ett 120 år gammalt skåp med snidade detaljer.

– Vattnet tog sig som tur var inte in i affären, då måste det stiga omkring 15 meter. Men det tog sig upp på uppfarten så jag förberedde med sandsäckar vid ingången.

Myndigheterna säger att floden som högst var omkring 14 meter över normalnivån, cirka en meter mer än vid fjolårets översvämning och inte långt från den rekordnivå som registrerades i mars 1978.

Två översvämningar på ett år

Windsor är ett sömnigt litet samhälle omkring fem mil nordväst om Sydney. Hawkesbury River slingrar sig igenom staden som omges av mindre byar, åkrar och lantbruk – varav mycket nu är helt täckt av vatten.

Bron över Hawkesbury River ligger för andra gången på mindre än tolv månader helt under ytan.

Några änder simmar omkring på en vattenfylld parkering, en barnfamilj äter glass och tittar ut över den nya utsikten, nyfikna är där och fotograferar.

Det surrar från generatorer som driver vattenpumpar, några av de husägare som kommer åt sina bostäder börjar så smått återvända för att tömma husen på vatten och försöka rädda det som går.

– Jag har inte tid att prata, jag måste få hit en vattenpump till, säger en stressad kvinna vars hus fortfarande delvis ligger under vatten.

– Fråga mig bara inte hur jag mår, säger Rosa som har fullt upp att tömma sitt översvämmade hus.

Rosa är sammanbiten men effektiv. Hon får hjälp av flera grannar att få ut möbler och saker på tork i solen. Hur mycket som går att rädda är för tidigt att säga. Nu ska bara allt ut.

– Förra året behövde jag inte slänga ut en massa saker. Då kom vattnet in i källaren, men i år var det mycket, mycket högre, säger Rosa, som inte vill uppge sitt efternamn.

”Fridfullt nu”

Vattennivån har börjat sjunka men fortfarande ligger vägar och åkrar – och en hel del byggnader – helt under vatten. På håll ser man tak, vägskyltar och kullar sticka upp ur vattenytan. Det kommer att ta dagar innan vattnet är borta och man kan få en ordentlig bild av förödelsen.

– Huset där borta är en restaurang. Förra året översvämmades den upp till bottenvåningen, men i år drabbades andra våningen också, säger Frank Klamka och pekar ut mot ett stort tak som sticker upp ur vatten.

– Tänk allt som har förstörts, all utrustning, fortsätter han.

Frank Klamka, som bor en bit bort, berättar om hur han fått vada ut till sin bil men att vattnet i alla fall inte tagit sig ända fram till huset.

– Det är så vackert och fridfullt nu. Under det värsta regnet var strömmen så stark och snabb. Den drog med sig allt – skräp, trädstammar, containrar. När vattnet försvinner kommer det att vara skräp överallt, säger han.

Polis och räddningstjänst är fortfarande på plats i Windsor, även om det akuta arbetet med att undsätta folk och få ut förnödenheter till människor inte längre pågår.

Utsända från det lokala elbolaget, liksom personer från kommunen går runt i grannskapet för att inspektera skadeläget. Enligt elbolaget drabbas tyvärr även de hus som klarat sig undan översvämningarna av elavbrott då det bedöms för riskfyllt att ha elnätet i området i gång så länge vattennivån är för hög.

Kostar miljarder

Försäkringsbolagens branschorganisation har uppskattat att man kommer att behöva betala ut minst 1,7 miljarder australiska dollar, motsvarande över 12 miljarder kronor, för skador efter översvämningarna i delstaterna Queensland och New South Wales, skriver SBS News. En uppskattning som väntas skrivas upp.

Men då är det också många som inte är försäkrade mot just översvämningar eftersom det är förhållandevis dyrt.

Hittills har över 118 000 skadeanspråk gjorts efter skyfallen – drygt 44 000 i New South Wales och knappt 74 000 i Queensland.

Jim Rutherford i Windsor säger att eftersom så mycket förstördes redan i fjol så kanske det inte blir lika mycket skador i år. Men han tillägger:

– De som klarade sig i fjol, och det var inte många, kommer att ha drabbats i år.

– Jag tror i alla fall att den här gången såg folk till att lämna tidigare än förra året. De kommer ihåg hur det var och ville inte ta några risker.

Totalt har sju personer i delstaten New South Wales omkommit i årets översvämningar, i Queensland har 13 personer omkommit.

Bara i delstaten New South Wales, vars norra del har drabbats värst, tros minst 2 300 hus vara obeboeliga på grund av vattenmassorna och arbetet med att återställa bostäder och samhällen beräknas på vissa håll ta åratal.

– Folk är trötta, hela samhället. Det gäller alla, säger Jim Rutherford.

– Vi har haft tre översvämningar på två år. Och översvämningarna kom precis efter de värsta skogsbränderna som vi har upplevt. Jag hade en gård innan jag öppnade den här affären, under sex veckor såg vi Gosford-branden närma sig, och det var dagar då man inte ens såg handen framför sig. Jag hamnade på sjukhus på grund av bränderna över julen 2019 och öppnade den här affären i januari 2020. Sedan dess har vi haft tre översvämningar, två covid-nedstängningar och en liten recession, konstaterar han.

"Det är så vackert och fridfullt nu. Under det värsta regnet var strömmen så stark och snabb. Den drog med sig allt - skräp, trädstammar, containrar. När vattnet försvinner kommer det att vara skräp överallt", säger Frank Klamka.
"Det är så vackert och fridfullt nu. Under det värsta regnet var strömmen så stark och snabb. Den drog med sig allt - skräp, trädstammar, containrar. När vattnet försvinner kommer det att vara skräp överallt", säger Frank Klamka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!