Lurvig tjuv tog med familjen på inbrott

En plantskola i Australien har drabbats av flera inbrott det senaste året. Den skyldige har identifierats som koalan Claude – som nu har börjat ta med sig kompisar på jakt efter eukalyptusblad.

En koala på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Arkivbild.

En koala på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Arkivbild.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Australien2023-11-04 21:29

Övervakningskameror på plantskolan i Lismore har natt efter natt kunnat peka ut den skyldige, som tar sig in och mumsar i sig eukalyptusplantor.

Claude, som han har döpts till, har blivit något av en lokal kändis runt staden i norra New South Wales på Australiens östkust. Men nu kan han få dela kändisskapet med två andra koalor, rapporterar 9 News.

– Det ser ut som att Claude har bjudit in sin partner och deras lilla unge till den här buffén, säger ägaren Humphrey Herington till tv-kanalen om inbrottstjuven och hans två kumpaner.

Claudes äventyr kan väcka munterhet, säger Herington, som i public service-bolaget ABC uppskattar att Claudes inbrott kostar honom tiotusentals kronor. Men än värre är orsakerna bakom koalans beteende, säger han.

– Hans beteende är symptom på ett stort problem. Vi har ett desperat behov av fler träd som kan ge koalor föda. Här i området rensades det rejält en gång i tiden.

Träden som odlas är tänkta att planteras i reservat anpassade för den utrotningshotade nationalsymbolen.

Världsnaturfonden ska nu plantera eukalyptusträd utanför plantskolan, så att Claude och hans vänner inte behöver fortsätta på brottets bana för att överleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!