Rymdbråte från Space X slog ned i fårhage

Rymdbråte tillhörande amerikanska Space X har slagit ned i en fårhage i Snowy Mountains i sydöstra Australien, bekräftar den australiska rymdmyndigheten.

En uppskjutning av Space X Falcon 9-raket med rymdkapseln Dragon i november 2020.

En uppskjutning av Space X Falcon 9-raket med rymdkapseln Dragon i november 2020.

Foto: Malcolm Denemark/AP/TT

Australien2022-08-04 03:47

Det rör sig om tre större föremål, som anses vara de största som slagit ned på kontinenten sedan 1979, enligt ABC News. På bilder från nedslagsplatsen syns ett flera meter långt föremål sticka upp ur marken.

Den 9 juli i år hörde boende i närheten en kraftig smäll, som kopplades till att en rymdkapsel av Dragon-typ, som sköts upp i november 2020 och som återinträdde i Jordens atmosfär den 9 juli.

Lite oroande att stora föremål faller från himlen, konstaterar Jock Wallace, en bonde som bor i närheten av nedslagsplatsen, till public service-bolaget.

– Om det hade landat på ens hus hade det blivit en jäkla oreda, säger han.

Vad som ska hända med bråten är något oklart. Antagligen kommer den att skickas tillbaka till Space X, eller så skänker bolaget föremålen till forskare i Australien.

Hittills har Space X genomfört 35 uppdrag med Dragonkapseln, som kan föra astronauter och last till Rymden. Kapseln har skrivit rymdhistoria som den första privata rymdfarkosten som fört människor till rymdstationen ISS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!