Sydney slopar karantän – men inte för turister

Den australiska storstaden Sydney tar bort kravet på karantän för vaccinerade resenärer från i november. Men lättnaden gäller endast landets medborgare, fast bosatta och deras närmaste.

Sydney lättar på restriktionerna – men inte för turister. Arkivbild.

Sydney lättar på restriktionerna – men inte för turister. Arkivbild.

Foto: Mark Baker/AP/TT

Australien2021-10-15 09:11

New South Wales nye premiärminister Dominic Perrottet meddelade överraskande på fredagen att resenärer ska få komma till Sydney utan att sitta i karantän. Lättnaden gäller från den 1 november.

– För dubbelvaccinerade personer jorden runt är Sydney, New South Wales, öppet, säger han.

– Hotellkarantän kommer att ligga bakom oss. Det här är en viktig dag för vår delstat.

Men landets premiärminister Scott Morrison var snabb med att förtydliga att det inte är fritt fram för vem som helst att komma in i landet.

– Allt vi talar om nu är australiska medborgare, fast bosatta och deras närmaste familjer, säger han, och tydliggör att han inte kommer att öppna landets gränser för besökare än.

Resor till och från Australien har varit förbjudna sedan i mars 2020, och de som har lyckats få tillstånd att komma dit måste betala tusentals australiska dollar och gå med på att låsas in på ett hotellrum i två veckor. Det har lett till att tiotusentals australier inte kunnat återvända hem och att turismen drabbats hårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!