Blinken befinner sig för närvarande i Brisbane i Australien för att i första hand diskutera militärt samarbete. Men efter ett av mötena bekräftade USA:s utrikesminister att hans värdar vid flera tillfällen tagit upp Assangefallet under överläggningarna.
Blinken förklarade då att han "förstår Australiens oro och åsikter" men betonade samtidigt USA:s syn på Wikileaksgrundarens handlingar.
"Vår nationella säkerhet"
– Assange anklagas för ett mycket allvarligt brott i USA i samband med sin påstådda roll i ett av de största blottläggandena av sekretessbelagd information i vårt lands historia, slog Blinken fast och förklarade att han ansåg det viktigt att Australien förstår USA:s oro över att Wikileaksgrundaren riskerat att "mycket allvarligt skada vår nationella säkerhet".
Hur Assangefallet utvecklar sig kan bli en test på hur de fortsatta relationerna mellan den vänster-mittenledda Laborregeringen i Australien och USA:s president Joe Bidens regering kommer att utvecklas framöver.
Redan i maj i år uttryckte Australiens premiärminister Anthony Albanese frustration över USA:s fortsatta ansträngningar att få Assange utlämnad från Storbritannien där han hålls fängslad.
"Det räcker nu", sade han i en intervju med tv-kanalen Australian Broadcasting Corp.
– Det finns inget att tjäna på att Assange sitter fortsatt fängslad.
Avslöjade amerikanska krigsbrott
Julian Assange är australisk medborgare och sitter sedan fyra år tillbaka fängslad i Belmarsh-fängelset i Storbritannien. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt för att få asyl.
I juni 2022 gav den dåvarande brittiska inrikesministern Priti Patel grönt ljus för att utlämna Assange till USA. Men slutligt beslut har ännu inte fattats.
Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. I de hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokument som läcktes avslöjades amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.