Efter bråken – australiskt besök i Kina

Efter en lång tid av bråk och frostiga relationer med Peking uppger Australiens premiärminister Anthony Albanese att han kommer att besöka Kina senare i år.

Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Foto: Bayu Ismoyo/AP/TT

Australien/Kina2023-09-07 12:10

Beskedet kom på torsdagen efter att Australien och Kina inlett sin första dialog på hög nivå på tre år. Bland annat har Australiens premiärminister Anthony Albanese haft ett "positivt" samtal med sin kinesiske motsvarighet Li Qiang.

Kina säger sig nu vara redo att återuppta utbyten mellan länderna, utan att närmare specificera inom vilket område.

– Jag välkomnar den senaste tidens positiva utveckling i den bilaterala relationen, men vi vet att det finns arbete kvar att göra, säger Craig Emerson, chef för den australiska delegationen och tidigare handelsminister.

Den planerade resan blir det första besöket i Kina av en australisk premiärminister sedan 2016. De båda länderna har under flera år varit på kollisionskurs kring en rad politiska och ekonomiska frågor.

Kina har de senaste åren bland annat upprörts av att Australien förbjöd teknikjätten Huawei att delta i 5G-utbyggnaden och att landet hade åsikter om säkerhetslagstiftningen i Hongkong. Australien ställde också krav på en oberoende utredning kring uppkomsten av coronaviruset 2020. Efter pandemikravet införde Kina strafftullar eller importstopp på australiska varor som korn, vin, nötkött och kol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!