Svåra krux vid sällsynt australiskt Kinabesök

För första gången på fyra år får Kina besök av Australiens utrikesminister. Förhoppningen är förbättrade handelsrelationerna mellan länderna – men utrikesminister Penny Wong flaggar för att det finns flera svårknäckta nötter.

Australiens utrikesminister Penny Wong besöker Kina. Arkivbild.

Australiens utrikesminister Penny Wong besöker Kina. Arkivbild.

Foto: Philip Fong/AP/TT

Australien/Kina2022-12-20 09:47

Efter åratal av frostiga relationer mellan länderna kan ett upptinande nu vara på väg. Kylan beror bland annat på att Australien stoppade den kinesiska telekomjätten Huawei från att bygga landets 5G-nätverk. Andra stötestenar är fallen med australisk-kinesiska författaren Yang Hengjun och journalisten Cheng Lei, som sitter fängslade i Kina.

Kina har infört omfattande handelssanktioner mot Australien, men än är det för tidigt att säga om några lättnader är i sikte. Utrikesminister Penny Wong vill inte gå händelserna i förväg.

– Det har varit en hel del spekulationer under det senaste dygnet om vad som kommer att ske. Det jag kan säga att man kan förvänta sig är att vi kommer ha ett möte och att dialogen i sig är avgörande för att stabilisera relationen. Det finns många svåra frågor som kommer att ta tid att lösa, säger Wong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!