"Dekorativa ändringar" föreslås i Belarus

I dag får den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko en lista på föreslagna ändringar i grundlagen. Man "försöker ge bilden" av mer demokrati, men det kommer inte att ändra på något, enligt experter.

Aleksandr Lukasjenko.

Aleksandr Lukasjenko.

Foto: Aleksej Nikolskij/AP/TT

Belarus2021-07-22 09:15

Samma person får inte vara president i fler än två omgångar. Före detta presidenter garanteras immunitet. Men samtidigt får premiärministern och parlamentet utökade befogenheter, och monopol på massmedier, även statliga, kan komma att förbjudas.

Det är några av ändringarna i Belarus grundlag som föreslås av en konstitutionskommission skapad i våras, bestående av 36 personer.

– Man försöker ge bilden att det är en lite mer demokratisk konstitution, både inhemskt och för omvärlden, för att vinna sympatier från EU-länder som är minst kritiska till regimen, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, till TT.

Folkkongressen får eget kapital

Belarus har en så kallad all-belarusisk folkkongress. Det är en församling som var femte år samlar över 2 500 representanter från olika regioner, organisationer och områden – från tjänstemän inom statliga sektorn till studenter och privata företagare.

Under folkkongressen diskuteras olika reformer och landets framtida utveckling.

– Det är en nostalgisk blick på det sovjetiska arvet. Egentligen består den av företrädare för organisationer som är lojala mot staten, säger Uggla.

I de föreslagna ändringarna får den all-belarusiska folkkongressen en speciell status, och ett helt kapitel i konstitutionen. Det kan bli landets högsta representativa organ och alla myndigheter, organisationer och medborgare måste följa deras beslut.

Folkkongressen kan i vissa fall även få avgöra presidentvalets legitimitet.

– På det sättet vill man ge sken av något demokratiskt och representativt för folket, med olika röster. Men jag tror inte det kommer att ändra något i praktiken, säger Uggla.

"Dekorativa ändringar"

Den nuvarande konstitutionen i Belarus antogs 1994. Den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko har ändrat den två gånger, genom folkomröstningar – år 1996 och 2004. Båda gångerna har hans befogenheter som president vuxit.

– De ändringar som föreslås är dekorativa, och vad som står på pappret och i konstitutionen är sekundärt. Det kommer inte att leda till större ändringar i regimen som har blivit mycket brutalare sedan förra sommaren, säger Per Rudling, docent i historia på Lunds Universitet.

Under de senaste två månaderna har myndigheterna i Belarus genomfört husrannsakningar hos minst 59 journalister och tiotals oberoende redaktioner. Åtminstone 37 journalister har gripits och två nyhetssajter har blockerats, enligt den belarusiska nyhetssajten Zerkalo, som tidigare hette tut.by.

Dessutom har elva medarbetare för en belarusisk människorättsorganisation gripits.

– Det betyder att Lukasjenko har vunnit kampen. Det som kommer nu är en auktoritär backlash, säger Rudling.

En folkomröstning om ändringarna i den belarusiska konstitutionen är planerad att hållas i början av nästa år. Och den är hett emotsedd även i omvärlden, särskilt som Lukasjenko uppgett att han inte kommer att sitta kvar på presidentposten under en ny konstitution.

Fakta: Några av förslagen på ändringar i Belarus grundlag

Samma person får inte vara president fler än två gånger, och före detta presidenter garanteras immunitet.

Förbud mot utländsk finansiering av valkampanjer.

President kan tillsätta premiärminister efter preliminär överenskommelse med parlamentet. I dag är det parlamentets befogenhet.

Presidenten utser regeringen, med hänsyn till förslag från premiärministern.

Presidentorder får inte strida mot konstitutionen och andra lagar. Nu är det tvärtom.

Den existerande all-belarusiska folkkongressen får en speciell status. Den blir högsta representativa organ och alla myndigheter, organisationer och medborgare måste följa dess beslut.

Äktenskap kan bara ingås av en man och en kvinna.

Förbud mot mediemonopol, även från statligt håll.

Förbud för säkerhetstjänstmedarbetare och domare att delta i partipolitik.

Medborgare ska vara patriotiska och bevara minnet om belarusiska folkets historia.

Källa: Kommissionens föreslagna ändringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!