Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har varit president i snart 30 år. Men efter att först ha ställt in en lunch med den ryske presidenten Putin vid segerdagsfirandet i Moskva och därefter ha försvunnit från offentligheten under flera dagar har spekulationer om hans hälsa tagit fart.
Den 15 maj visade sig Lukasjenko igen vid ett besök vid landets centralkommando för flygvapnet. Han bar då uniform och hade ett bandage runt handen – vilket satte ytterligare fart på ryktena.
Enligt Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, finns olika konstitutionella förfaranden kring hur Belarus ska styras i den händelse presidenten försvinner.
– Men då landet är en diktatur följs inte alltid praxis. Och under Lukasjenko finns ett vakuum, som – när han försvinner – måste fyllas. Då kan det uppstå en maktkamp inom regimens elit och inte minst inom säkerhetstjänsten, säger han.
– Vem som i så fall skulle gå vinnande ur maktkampen går det bara att spekulera kring.
"Ryssland vill ha kontroll"
Hedenskog understryker att det endast går att uttala sig hypotetiskt om ett antal möjliga scenarier. Men att man från rysk sida är mycket mån om att ha kontroll över den person som en dag ersätter Aleksandr Lukasjenko är tydligt.
– I Ryssland är man väldigt angelägen om att det blir en person man litar på fullt ut. Man vill till varje pris undvika att det hela utvecklas till ett läge där Belarus fjärmas från Ryssland och på sikt, hypotetiskt, närmar sig väst. Det fruktar man mest av allt, säger han.
Lukasjenko är en av Vladimir Putins närmast allierade. Under Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina har den belarusiske ledaren upplåtit flygbaser i landet för ryska plan, men inte trupper som använts direkt i kriget.
Från ryskt håll vill man dock öka kontrollen. Ett hypotetiskt scenario är att Ryssland smugglar in personal från den ryska säkerhetstjänsten FSB för att säkra kontrollen av belarusisk tv och radio – och på så vis bereder vägen för ett införlivande av landet, enligt Jakob Hedenskog.
– Den person som Ryssland i så fall sedan skulle placera vid makten skulle jag säga blir den som får ansvar för att inkorporera Belarus i Ryssland. Kanske inte som president, utan i form av guvernör eller något liknande, säger han.
– Den personen skulle då kunna skriva under Belarus "frivilliga" anslutning till Ryska Federationen.
"Ökar spekulationerna"
Något officiellt uttalande kring Lukasjenkos hälsa har inte kommit från hans stab. Det är också något som spär på omvärldens spekulationer, enligt Hedenskog.
– Det är alltid fallet med diktaturer där allt bygger på att ledarna syns och märks – och att allt de gör visas på tv. När Lukasjenko då inte visar sig på flera dagar och sedan dyker upp och ser sjuk ut ökar spekulationerna, säger han.
– Samtidigt måste vi vara tydliga med att vi inte vet hur hans hälsotillstånd är. Allt är väldigt osäkert.
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja har i sin exil uppmanat omvärlden att förbereda sig på alla tänkbara scenarier.
Enligt Jakob Hedenskog har dock landets opposition ingen möjlighet att träda fram i dagsläget.
– Oppositionen är antingen fängslad eller i exil. Tichanovskaja är själv baserad i Litauen, och i hemlandet dömd i sin frånvaro till 15 års fängelse för landsförräderi, säger han.
– Så jag ser inte det finns någon chans för oppositionen i dagsläget att fylla det vakuum som skulle uppstå om Lukasjenko faller ifrån.