Den 26-årige Sjisjov ledde en Ukrainabaserad ideell organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet. Omständigheterna runt hans död är inte helt klarlagda än. Men enligt Sjisjovs vänner hade han känt sig förföljd på sistone. Enligt hans medarbetare gav han sig I måndags morse ut på en löptur och kom inte tillbaka.
Sjisjovs partner ska ha anmält honom försvunnen – och på tisdagen hittades han hängd i en av Kievs parker, inte långt från sin bostad, med skador i ansiktet. Den ukrainska polisen utreder hans död som misstänkt mord och bedömare riktar ljuset mot säkerhetstjänsten i Sjisjovs hemland.
– Vi har inga bevis på att belarusiska säkerhetstjänster ligger bakom mordet, men om det skulle vara så har den belarusiska regimen tagit steget från skrämselpolitik till direkt agerande, säger Ryhor Nizhnikau.
Omfattande protester
På måndag nästa vecka har det gått ett år sedan det mycket omstridda presidentvalet i Belarus då Aleksandr Lukasjenko påstods ha valts för ytterligare en mandatperiod. De omfattande efterföljande protesterna mot valresultatet har bemötts med mycket hård hand av myndigheter.
– Det här sänder signaler att mord och hämnd kommer att följa alla som är emot den belarusiska regimen, även om de lämnar landet. För många sätter det punkt för deras kamp mot den nuvarande regimen, säger Ryhor Nizhnikau.
Det är inte första gången en belarusisk regimkritiker hittas död i Kiev. 2016 dödades journalisten Pavel Sjeremet i centrala Kiev av en bilbomb. Pavel Sjeremet arbetade med tv i Belarus innan han lämnade landet efter att ha hamnat i konflikt med Aleksander Lukasjenkos regim. Mordet är fortfarande olöst.
Tidigare i år publicerade den belgiska tidningen EUObserver en inspelning från 2012 som påstods vara ett samtal mellan dåvarande chefen för KGB i Belarus och andra KGB-anställda där de diskuterar mordplaner på bland annat Pavel Sjeremet.
Hemliga operationer
Även Kremlkritiker har mördats i Ukraina de senaste åren. Enligt uppgifter till journalistnätverket Bellingcat har ryska FSB-medarbetare i Kiev infiltrerat oppositionella belarusiska grupper i Ukraina.
– Belarusiska, ukrainska och ryska säkerhetstjänster har ett nätverk sedan 90-talet som är byggt på kontakter och korruption. Det möjliggör olika sorters hemliga operationer, säger Ryhor Nizhnikau.
– Kiev och Ukraina är ett lätt territorium att agera i för både ryska och belarusiska säkerhetstjänster.
Reformerar säkerhetstjänsten
Regeringen i Ukraina håller på att reformera säkerhetstjänsten, bland annat med stöd från EU och USA. Den ukrainska säkerhetstjänsten har skakats av flera korruptionsskandaler.
En brottsutredning gällande misstänkt mord har inletts i fallet med Sjisjov.
– Mordet skedde i Ukraina och det ökar sannolikheten att fallet förblir olöst. Därför kommer det antagligen inte att leda till stor uppmärksamhet från väst, säger Ryhor Nizhnikau.