I höstas tog Bjaljatski emot Nobels fredspris som en av flera mottagare, även om han inte kunde göra det personligen då han satt fängslad. Nu har en flera veckor lång rättsprocess nått sitt slut.
I en slutplädering i den statsstyrda domstolen i Minsk larmade Bjaljatski om att Belarus håller på att slitas sönder.
Manar till samtal
– Vi måste inse klart och tydligt att det är bättre att hålla svåra förhandlingar och gradvis ta oss ur krisen än att falla ned i en hänsynslös konfrontation som kan få väldigt allvarliga konsekvenser – fattigdom och misär, våld och orättvisa – som kommer att tillintetgöra Belarus, säger han, enligt en återgivning som rättsorganisationen Vjasna har skickat ut.
– Jag hoppas att mina ord kommer att höras.
Ales Bjaljatski grundade Vjasna, som för protokoll över den belarusiska regimens övergrepp och fängslanden av oliktänkande. Han fängslades sommaren 2021 och står inför rätta tillsammans med kollegorna Valjantsin Stefanovic och Uladzimir Labkovitj. Ytterligare en kollega lagförs i sin frånvaro.
De riskerar mellan sju och tolv års fängelse, på pappret anklagade bland annat för ekonomisk brottslighet i samband med att de hjälpt andra aktivister.
"Inte levt förgäves"
Rättsförhandlingarna har formellt hållits öppna, men besökare nagelfars ordentligt av poliser. När en människorättsaktivist från den ryska organisationen Memorial – som delade Nobels fredspris med Vjasna – kom på besök greps hon och sattes på ett plan till Moskva, vilket Deutsche Welle har rapporterat.
Valjantsin Stefanovic, vice ordförande i Vjasna, understryker i sitt slutanförande att gruppen straffas för sitt fredliga människorättsarbete.
– Men det kommer inte att stoppa Vjasnas arbete. Vi har inte levt våra liv förgäves och har förberett våra efterträdare. Nya generationer av belarusiska människorättsaktivister har växt upp och fortsätter vårt arbete, sade han enligt den egna organisationens referat.
Nästa uppmärksammade fall
På torsdagen startade också en rättegång mot tre journalister som grundade nyhetssajten Nexta, som stämplades som en terrororganisation i Belarus efter att den växt fram som en viktig informationskälla under massprotesterna mot Aleksandr Lukasjenkos regim under 2020 och 2021.
En av dem är Roman Protasevitj, som greps efter att den belarusiska regimen under uppmärksammade former tvingade ned ett Ryanair-plan som passerade landets luftrum sommaren 2021. De tre riskerar upp till 15 års fängelse anklagade för ungefär uppvigling till upplopp, rapporterar AFP.