Har bott på svenska ambassaden i över ett år

Två belarusiska män har bott på Sveriges ambassad i Minsk sedan i september i fjol. De klättrade in på området för att söka skydd från regimens förföljelse och ser ut att sitta fast i ett diplomatiskt dödläge.

En demonstrant håller den tidigare belarusiska flaggan vid protester i Minsk förra året. Två män som riskerar förföljelse efter sådana protester har bott på Sveriges ambassad i mer än ett år. Arkivbild.

En demonstrant håller den tidigare belarusiska flaggan vid protester i Minsk förra året. Två män som riskerar förföljelse efter sådana protester har bott på Sveriges ambassad i mer än ett år. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Belarus2021-10-17 18:21

Vitalij och Vladislav Kuznetjik, far och son, tog sig till ambassaden den 11 september förra året, efter att ha deltagit i demonstrationer mot det riggade presidentvalet och därpå anklagats för brott. När de inte kunde ansöka om asyl tog de sig in på området på annat vis.

Och där är de kvar 13 månader senare, bekräftar det svenska utrikesdepartementet för TT.

"Vi arbetar fortsatt med situationen, både på ambassaden i Minsk och vid UD i Stockholm. Vi agerar på det sätt läget kräver, bland annat med hänsyn till ambassadens säkerhet. Vi kommenterar inte vilka åtgärder vi vidtar i detalj", meddelar UD via mejl.

Bara i Sverige

Männen för fram att de löper stor risk att föras bort och utsättas för tortyr om de lämnar ambassaden. Från svenskt håll konstateras att de bara kan söka asyl på svensk mark.

Utrikesminister Ann Linde (S) sade i november förra året att det arbetades för att far och son Kuznetjik skulle kunna lämna "på ett säkert sätt".

– Om vi hade vetat att det skulle ta så här lång tid hade vi övervägt något annat alternativ, även om det inte nödvändigtvis hade varit bättre, sade Vladislav Kuznetjik till statliga tyska Deutsche Welle för några veckor sedan.

På ambassaden har de fått ett rum med sängar, dusch, toalett och kök. De försörjs också med livsmedel. Relationen till personalen beskrivs som god.

Gruff med poliser

Hundratusentals människor deltog i de landsomfattande protesterna, som pågick i flera månader och sakta men säkert slogs ned av den belarusiska regimen.

Far och son Kuznetjik demonstrerade i staden Vitsebsk, i nordöstra Belarus, i september. När polismakten ingrep uppstod en situation där Vitalij blev slagen av poliser och sonen Vladislav med hjälp av andra demonstranter slet loss honom ur deras grepp. Sedan anklagades de för motsvarande våld mot tjänsteman.

Under det gångna året har mängder av människor som demonstrerat mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos styre gripits och dömts i ljusskygga rättegångar.

– Deltagandet i sig är tillräckligt för att människor ska dömas till fängelsestraff. Det är den risk de står inför, säger Martin Uggla vid människorättsorganisationen Östgruppen.

Extrem situation

FN:s kommitté mot tortyr har meddelat ett verkställighetshinder för att sparka ut far och son Kuznetjik från ambassaden. Kommittén utreder om Sverige skulle bryta mot tortyrkonventionen om de inte får stanna kvar. Ett utlåtande väntas i november.

– En tänkbar lösning vore att få eskortera ut dem från ambassaden, kanske till ett grannland, säger Martin Uggla, som beskriver det som en "extrem" situation för svenska diplomater som vill följa de formella spelreglerna.

– När man diskuterar detta landar det ofta i vad man har rätt att göra och vilka regler som ska följas. Grundfrågan är att situationen i landet gör att människor tvingas vidta desperata åtgärder för att söka skydd.

Fakta: Föremål för EU-sanktioner

Relationerna mellan EU och Belarus har försämrats kraftigt efter händelserna kring förra årets belarusiska presidentval.

Våld mot demonstranter och gripanden av mängder av oppositionella har fördömts, liksom kapningen av ett flygplan på väg mellan EU-länderna Grekland och Litauen i maj, då två passagerare som varit aktiva inom den belarusiska oppositionen greps under en framtvingad landning i Minsk.

EU-sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU har återinförts mot en stor mängd belarusier, däribland president Aleksandr Lukasjenko och två av hans söner. Flygtrafiken från EU till Minsk ligger dessutom nere, samtidigt som EU-handeln stoppats med Belarus inom en mängd områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!