Skottlossningen ägde rum i huvudstaden i tisdags och omständigheterna kring den är långt ifrån klarlagda.
Under de senaste två dygnen har antalet personer som gripits och förts iväg av den belarusiska säkerhetsapparaten klättrat över 100, enligt människorättsorganisationen Vjasna.
I de allra flesta av fallen handlar det om personer som skrivit kommentarer i sociala medier som har med dödsfallen att göra. De gripna anklagas för brott som kan översättas till ungefär förtal av tjänsteman och uppvigling eller hets.
Jobbade för USA-bolag
Den civile mannen som sköts till döds var 31-årige Andrej Zeltser. Zeltser var anställd vid it-bolaget EPAM Systems, som är grundat av belarusier och baserat i USA.
När jätteprotesterna mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos riggade omval blossade upp förra sensommaren startade EPAM Systems ett utbildningsprogram för belarusier som fått sparken från olika it-firmor med anledning av att de deltagit i eller visat stöd för motståndet mot regimen.
Enligt belarusiska KGB:s korta redogörelse av skottlossningen skedde den vid ett tillslag mot en "särskilt farlig brottsling", som enligt dem sköt först. Statens tv-kanaler visar filmklipp där civilklädda KGB-män bryter sig in i en lägenhet och springer in, varpå skott avlossas.
Andrej Zeltsers hustru har gripits, enligt myndigheterna.
Under fredagen höll Aleksandr Lukasjenko en tyst minut för den döde KGB-mannen med sina närmaste medarbetare.
"Vi kommer inte att förlåta dem för den här mannens död", säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.
Stängt rysk sajt
En biträdande minister i Lukasjenkos styre sade tidigare i veckan att alla som kommenterar händelsen i sociala medier borde gripas.
I onsdags stängde regimens informationsdepartement ned den ryska tidningen Komsomolskaja Pravdas belarusiska nyhetssajt, utan att ge någon närmare förklaring till det. Några timmar tidigare hade den publicerat en artikel om skottlossningen där en vän till Andrej Seltzer beskrev honom i positiva ordalag.
Ryssland, som är Lukasjenko-regimens främsta garant, tar dock inte lätt på att en rysk tidning plötsligt stängs ned och tilltaget har följts av bannor från Kreml.
Aleksandr Lukasjenko har under ett års tid dragit åt tumskruvarna i landet och näst intill kväst allt politiskt motstånd, med Rysslands goda minne. Politiska ledare har fängslats eller drivits i exil och enligt de organisationer som försöker få insyn i det styrda och ljusskygga rättsväsendet har åtminstone omkring tusen personer dömts i politiskt motiverade rättegångar.
Den människorättsorganisation som verkat längst i landet, Belarusiska Helsingforskommittén, stängdes härom dagen ned av landets högsta domstol.