Hundratal gripna efter skott i Minsk

En ledande it-aktivist och en KGB-man dödades i en skottlossning i Minsk. Regimen gör gĂ€llande att det var ett terrorĂ€rende – och ett hundratal personer har gripits dĂ„ de gett en annan bild av det hela i sociala medier.

Åtminstone ett hundratal personer har gripits till följd av en dödlig skottlossning i Minsk tidigare i veckan. PĂ„ bilden syns fyra medlemmar av regimens hĂ„rdföra polisstyrka Omon. Arkivbild.

Åtminstone ett hundratal personer har gripits till följd av en dödlig skottlossning i Minsk tidigare i veckan. PĂ„ bilden syns fyra medlemmar av regimens hĂ„rdföra polisstyrka Omon. Arkivbild.

Foto: Belapan via AP/TT

Belarus2021-10-01 17:06

Skottlossningen Àgde rum i huvudstaden i tisdags och omstÀndigheterna kring den Àr lÄngt ifrÄn klarlagda.

Under de senaste tvÄ dygnen har antalet personer som gripits och förts ivÀg av den belarusiska sÀkerhetsapparaten klÀttrat över 100, enligt mÀnniskorÀttsorganisationen Vjasna.

I de allra flesta av fallen handlar det om personer som skrivit kommentarer i sociala medier som har med dödsfallen att göra. De gripna anklagas för brott som kan översÀttas till ungefÀr förtal av tjÀnsteman och uppvigling eller hets.

Jobbade för USA-bolag

Den civile mannen som sköts till döds var 31-Ärige Andrej Zeltser. Zeltser var anstÀlld vid it-bolaget EPAM Systems, som Àr grundat av belarusier och baserat i USA.

NÀr jÀtteprotesterna mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos riggade omval blossade upp förra sensommaren startade EPAM Systems ett utbildningsprogram för belarusier som fÄtt sparken frÄn olika it-firmor med anledning av att de deltagit i eller visat stöd för motstÄndet mot regimen.

Enligt belarusiska KGB:s korta redogörelse av skottlossningen skedde den vid ett tillslag mot en "sÀrskilt farlig brottsling", som enligt dem sköt först. Statens tv-kanaler visar filmklipp dÀr civilklÀdda KGB-mÀn bryter sig in i en lÀgenhet och springer in, varpÄ skott avlossas.

Andrej Zeltsers hustru har gripits, enligt myndigheterna.

Under fredagen höll Aleksandr Lukasjenko en tyst minut för den döde KGB-mannen med sina nÀrmaste medarbetare.

"Vi kommer inte att förlÄta dem för den hÀr mannens död", sÀger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrÄn Belta.

StÀngt rysk sajt

En bitrÀdande minister i Lukasjenkos styre sade tidigare i veckan att alla som kommenterar hÀndelsen i sociala medier borde gripas.

I onsdags stÀngde regimens informationsdepartement ned den ryska tidningen Komsomolskaja Pravdas belarusiska nyhetssajt, utan att ge nÄgon nÀrmare förklaring till det. NÄgra timmar tidigare hade den publicerat en artikel om skottlossningen dÀr en vÀn till Andrej Seltzer beskrev honom i positiva ordalag.

Ryssland, som Àr Lukasjenko-regimens frÀmsta garant, tar dock inte lÀtt pÄ att en rysk tidning plötsligt stÀngs ned och tilltaget har följts av bannor frÄn Kreml.

Aleksandr Lukasjenko har under ett Ärs tid dragit Ät tumskruvarna i landet och nÀst intill kvÀst allt politiskt motstÄnd, med Rysslands goda minne. Politiska ledare har fÀngslats eller drivits i exil och enligt de organisationer som försöker fÄ insyn i det styrda och ljusskygga rÀttsvÀsendet har Ätminstone omkring tusen personer dömts i politiskt motiverade rÀttegÄngar.

Den mÀnniskorÀttsorganisation som verkat lÀngst i landet, Belarusiska Helsingforskommittén, stÀngdes hÀrom dagen ned av landets högsta domstol.

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko höll en tyst minut vid ett regeringsmöte pÄ fredagen.
Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko höll en tyst minut vid ett regeringsmöte pÄ fredagen.
Fakta: FöremÄl för EU-sanktioner

Relationerna mellan EU och Belarus har försÀmrats kraftigt efter hÀndelserna kring förra Ärets belarusiska presidentval.

VÄld mot demonstranter och gripanden av mÀngder av oppositionella har fördömts, liksom kapandet av ett flygplan pÄ vÀg mellan EU-lÀnderna Grekland och Litauen i maj, dÄ tvÄ passagerare som varit aktiva inom den belarusiska oppositionen greps under en framtvingad landning i Minsk.

EU-sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgÄngar i EU har Äterinförts mot en stor mÀngd belarusier, dÀribland president Aleksandr Lukasjenko och tvÄ av hans söner. Flygtrafiken frÄn EU till Minsk ligger dessutom nere, samtidigt som EU-handeln stoppats med Belarus inom en mÀngd omrÄden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!