Kolesnikova upp i rätten

Rättegången har nu inletts mot Maria Kolesnikova, den sista som var kvar i landet av förra årets protestledare i Belarus.

Maria Kolesnikova riskerar tolv års fängelse för sitt kampanjande mot regimen i Belarus.

Maria Kolesnikova riskerar tolv års fängelse för sitt kampanjande mot regimen i Belarus.

Foto: Ramil Nasibulin/AFP/TT

Belarus2021-08-04 14:58

Hon riskerar 12 års fängelse, åtalad för sammansvärjning för maktövertagande, bildande av extremistgrupp samt att ha undergrävt nationens säkerhet.

Den 39-åriga forna filharmoniflöjtisten har vuxit till en symbol för motståndet sedan hon förra sommaren ledde demonstrationer mot president Aleksandr Lukasjenko ihop med landets oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Nu står hon åtalad tillsammans med sin advokat Maxim Znak. De båda arbetade för presidentkandidaten Viktor Babaryko inför presidentvalet i augusti förra året. Babaryko själv greps redan i juni förra året anklagad för korruption och dömdes till 14 års fängelse i början av juli i år.

Videoklipp från rättegångens inledning visade hur Maria Kolesnikova dansade och log bredvid Znak i de åtalades bur. Men själva domstolsförhandlingen sker bakom lyckta dörrar.

– Myndigheterna är livrädda för en öppen rättegång där alla kan förstå att det egentligen är myndigheterna själva som utgör den största faran och hotet för belarusierna och nationens säkerhet, har hon sagt till den oberoende ryska kanalen TV Rain enligt Reuters.

– Ingen tillit, ingen rädsla, inga frågor. Och skratta – det är mina principer när jag talar med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!