Enligt utkastet, som publicerats på presidents hemsida, ska Belarus president endast tillåtas två mandatperioder om fem år vardera. Men begränsningen kommer att träda i kraft först när en "nyvald president" tillträder, vilket skulle ge Lukasjenko möjligheten att sitta kvar vid makten ytterligare två mandatperioder.
– Lukasjenko öppnar presidentposten åt sig själv fram till åtminstone 2035, då han kommer att vara 81 år gammal, säger den oberoende politiska analytikern Valerij Karbalevitj till nyhetsbyrån AP.
Ändringsförslaget innebär också inrättandet av ett nytt styrande organ, en "hel-belarusisk folkförsamling", som ska verka parallellt med parlamentet. Den ska ha befogenhet att fastställda lagar, föreslå konstitutionella förändringar samt välja medlemmar av landets centrala valkommission och domare i landets högsta domstolar.
Lukasjenkos reservplan
Lukasjenko har haft makten i Belarus sedan 1994, och har vidtagit mycket hårdhänt repressiva åtgärder mot politiska motståndare och demonstranter sedan omfattande protester bröt ut efter att diktatorn utropat sig till valsegrare efter ett kraftigt ifrågasatt valresultat i augusti 2020.
Enligt Karbalevitj utformade regimen förslaget om den nya "folkförsamlingen" under turbulensen efter det omstridda valet, som en reservplan om Lukasjenko skulle tvingas att avgå.
Det behovet har minskat alltmedan oppositionella fängslats eller tvingats fly landet, samtidigt som Lukasjenko närmat sig Ryssland.
– I de föreslagna ändringarna ser vi en hybrid – både möjligheten att bli omvald som president fram till 2035 och möjligheten att sitta kvar vid makten som en möjlig ledare för den belarusiska folkförsamlingen, säger Karbalevitj.
"Ny politbyrå"
Ändringarna kommer att tas upp i en folkomröstning som planeras till februari 2022.
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som tvingats lämna landet, skriver på meddelandetjänsten Telegram att det belarusiska folket inte erbjuds ett riktigt val.
"Lukasjenko försöker föreskriva sig själv immunitet från åtal, befogenheter att frånta belarusier deras medborgarskap och utse en ny politbyrå förkroppsligad i den belarusiska folkförsamlingen som ingen har valt."
De föreslagna ändringarna tar också bort klausuler om Belarus "neutralitet", vilket kan tolkas som ytterligare ett steg som cementerar banden med Moskva.