Nobelpristagaren Bjaljatski i ökänt fängelse

Människorättsaktivisten och Nobelpristagaren Ales Bjaljatski har flyttats till ett ökänt och hänsynslöst fängelse i Belarus, uppger hans fru Natalja Pintjuk.

Ales Bjaljatski i en rättssal i Minsk i januari i år. Arkivbild.

Ales Bjaljatski i en rättssal i Minsk i januari i år. Arkivbild.

Foto: Vitaly Pivovarchyk/AP/TT

Belarus2023-05-24 20:20

Det har också varit tyst från honom i en månad.

Natalja Pintjuk berättar att Bjaljatski, som avtjänar ett tio år långt fängelsestraff, har flyttats till ett fängelse för återfallsförbrytare i staden Horki, där fångar misshandlas och utsätts för hårt arbete.

– Myndigheterna ger upphov till outhärdliga förhållanden för Ales och håller honom i strikt informationsisolering. Det har inte kommit ett enda brev från honom på en månad, och han får inte heller mina brev.

Det var i mars som 60-åringen och tre av hans kollegor dömdes för medverkan i massprotesterna som skakade Belarus häromåret. De dömdes för smuggling samt för att ha finansierat organiserade "brott mot allmän ordning".

Bjaljatski grundade Vjasna, som för protokoll över den belarusiska regimens övergrepp och fängslanden av oliktänkande. Han tilldelades Nobels fredspris i höstas.

Nu är Pintjuk orolig för hans hälsa.

– I de senaste breven ser jag hur hans skrivande har förändrats och jag ser hur situationen förvärras för honom, både när det gäller hans hälsa och hans syn, och jag är väldigt, väldigt orolig, säger hon.

Fakta: Vjasna

Vjasna (belarusiska för vår) är en organisation som arbetar för medborgerliga och mänskliga rättigheter. Den grundades 1996, i samband med demonstrationer för demokrati som ägde rum när Aleksandr Lukasjenko utökat sin presidentmakt via en ifrågasatt folkomröstning.

Vjasnas grundare och ordförande Ales Bjaljatski dömdes 2011 till fyra och ett halvt års fängelse för påstådda skattebrott. Domen dömdes internationellt ut som politisk och Bjaljatski släpptes efter tre år. Han fick därefter en rad internationella människorättspriser och erkännanden. Han har tidigare nominerats till Nobels fredspris flera gånger.

Organisationen har sitt säte i Minsk och har flera regionala kontor i Belarus. Den har internationella samarbeten med 14 organisationer varav några svenska: Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén), Svenska Freds och Amnestys svenska avdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!