Oppositionen: Husarrest "annat sorts fängelse"

Den fängslade belarusiske aktivisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega har flyttats till husarrest, uppger parets familjemedlemmar till BBC:s ryskspråkiga sajt. Belarus opposition hävdar att paret fortfarande är långt ifrån frihet.

Roman Protasevitj vid ett tidigare gripande, i Minsk 2017.

Roman Protasevitj vid ett tidigare gripande, i Minsk 2017.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Belarus2021-06-25 08:16

De två ska nu båda bo ensamma i var sin hyrd lägenhet i Minsk.

"Men det är inte frihet. Det är ett annat sorts fängelse. KBG-folk bor i samma rum som honom", skriver Franak Viačorka, rådgivare till den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, om Protasevitj på Twitter med hänvisning till landets säkerhetstjänst.

"Nu för tiden är hela Belarus i husarrest", skriver Viačorka i ytterligare ett Twitterinlägg.

Politiskt spel?

Enligt juridikstudenten Sofia Sapegas styvfar Sergej Duditj, som säger att flytten överraskade familjen, ska det hela ha skett för två eller tre dagar sedan. Familjen har nu fått träffa henne i den nya lägenheten.

– Vi är i chock, säger han till ryskspråkiga BBC.

Även Roman Protasevitjs pappa bekräftar nyheten och uppger samtidigt att anklagelserna mot paret kvarstår. Familjen ska inte ha fått någon information angående sonens tillstånd.

– Det är svårt för mig att kommentera myndigheternas handlingar och mål. Kanske pågår ett politiskt spel, säger Dmitrij Protasevitj.

"Fortfarande gisslan"

Protasevitj och Sapega greps i maj på flygplatsen i Minsk – efter det att det Ryanairplan de reste med tvingats ned av belarusiska myndigheter – och har sedan dess hållits frihetsberövade. Belarusisk opposition tror att de två kan ha flyttats till husarrest i ett försök att slippa hårdare sanktioner eller i syfte att utbyta politiska fångar med andra länder, rapporterar BBC.

Det är visserligen en god nyhet att paret flyttats till husarrest – men de hålls fortfarande gisslan av Aleksandr Lukasjenkos regim, skriver oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på Twitter.

"Det är av avgörande vikt att inte tillåta regimen att utbyta politiska fångar – det är den enda vägen till frihet för alla belarusier fängslade i politiskt motiverade rättsfall", uppger hon.

Nya sanktioner

Både EU och USA har skärpt sina sanktioner mot Belarus efter tvångslandningen i Minsk den 23 maj, som har beskrivits som en ren flygkapning. På torsdagen klubbades nya sanktioner mot landet igenom av EU, bland annat gällande oljeprodukter, pottaska och övervakningssystem för telefoner och internet.

Både Protasevitj och Sapega, som är rysk medborgare, har tidigare visats upp i tv-inslag där de fått "erkänna" oppositionella aktiviteter som klassas som olagliga i Belarus. De anklagas för uppvigling och deltagande i massprotester och har uppgetts riskera ett flerårigt fängelsestraff. Parets anhöriga och människorättsorganisationer har befarat att de utsatts för tortyr under tiden som frihetsberövade.

På fredagen meddelade belarusiska åklagare att den frihetsberövade oppositionspolitikern Maria Kolesnikova och advokaten Maksim Znak, även han företrädare för oppositionen, åtalas för "konspiration för maktövertagande".

Fakta: Belarus

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!