"Prigozjin är ett hot mot Lukasjenko"

Överenskommelsen med Jevgenij Prigozjin har försatt Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko i ett farligt läge, enligt oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.
–Prigozjin har blivit ett hot mot Putin – han kan bli ett hot även mot Lukasjenko, säger hon i en intervju med La Repubblica.

Jevgenij Prigozjin kan bli ett hot mot Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Det säger den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja till La Repubblica.

Jevgenij Prigozjin kan bli ett hot mot Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Det säger den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja till La Repubblica.

Foto: Christoph Soeder/AP/TT

Belarus2023-07-06 18:44

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som sedan 2020 lever i exil i Litauen, befinner sig i Italien på ett kort besök.

I en intervju med den italienska dagstidningen La Repubblica säger hon att det är högst oklart huruvida Jevgenij Prigozjin befinner sig i Belarus. Däremot bedömer Tichanovskaja att Wagner-soldaternas närvaro i landet är ytterst problematisk för Aleksandr Lukasjenko.

De lär inte göra honom mäktigare utan lär vara svåra för honom att kontrollera, anför hon.

– De här människorna har inga vänner. De kan inte lita på varandra och de kan förråda varandra när som helst.

Står på tur?

Belarus auktoritäre ledare var delaktig i att medla fram en överenskommelse som satte stopp för det kortvariga upprorsförsök som iscensattes av Wagnergruppen under midsommarhelgen.

En del av avtalet innebar att Jevgenij Prigozjin och hans soldater omfattas av säkerhetsgarantier – och Prigozjin fick även ett löfte av Aleksandr Lukasjenko och Kreml i Moskva om att få flytta till Belarus.

Enligt Svetlana Tichanovskaja innebar överenskommelsen en dubbel förnedring av Putin i ryssarnas ögon.

– Putin lät sig förnedras av Prigozjin och behövde be om hjälp. Det stärkte Lukasjenkos ställning i Ryssland – men absolut inte i Belarus. Och den enda anledningen till att Lukasjenko hjälpte Putin är att han är medveten om att när den ryske presidenten en dag faller, så står han på tur, säger hon till La Repubblica.

"Ytterligare ett svek"

Aleksandr Lukasjenko har allt sedan överenskommelsen slöts sagt att det inte finns några risker med att Wagner-soldater nu befinner sig i Belarus. Han hävdar även att styrkorna skulle kunna användas i försvarssyfte – och att Belarus armé inte skulle ha något emot att tränas av Wagner-styrkorna.

I intervjun med La Repubblica ifrågasätter Svetlana Tichanovskaja detta med kraft:

– För Belarus invånare innebär det ytterligare ett svek från landets diktator när det sägs att Wagner-styrkorna ska lära upp belarusiska soldater. I vad? I att döda belarusier? Eller i att våldta?

Fakta: Belarus under kriget

Två veckor innan den storskaliga invasionen av Ukraina bröt ut höll Ryssland och Belarus gemensamma militärövningar, bland annat nära gränsen mellan Belarus och Ukraina.

Vid invasionen den 24 februari gick ryska styrkor in i Ukraina från Belarus, vilket innebar att de fick kortast möjliga väg mot huvudstaden Kiev.

Västvärldens straffsanktioner med anledning av kriget har inkluderat även Belarus.

Belarus har med jämna mellanrum under krigets gång hållit i plötsliga beredskapsövningar. Ryssland har också avfyrat robotar mot Ukraina från Belarus, vilket Lukasjenko till en början försökte dementera. Flera flygbaser används av ryska plan.

Fakta: Utrikespolitiska institutet med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om