Prigozjins plan på plats i Belarus?

Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s utredning av Jevgenij Prigozjin läggs ned, rapporterar Rysslands statliga medier. Wagnerchefen kan ha landat i Belarus på tisdagsmorgonen.

Jevgenij Prigozjin, när han rullade ut ur Rostov-vid-Don på lördagskvällen. Sedan dess har han inte synts till, även om han har uttalat sig via ljudklipp.

Jevgenij Prigozjin, när han rullade ut ur Rostov-vid-Don på lördagskvällen. Sedan dess har han inte synts till, även om han har uttalat sig via ljudklipp.

Foto: AP/TT

Belarus2023-06-27 10:16

På måndagen rapporterades det att utredningen ännu pågick, trots den uppgörelse som Prigozjin och Kreml sades ha nått under helgen. Men det var oklart om det berodde på rena praktikaliteter eller något aktivt beslut. Måndagen var, med anledning av helgens kuppartade marsch, en ledig dag för tjänstemän i Moskva.

På tisdagen låter FSB meddela att utredningen av ett misstänkt väpnat uppror läggs ned, enligt de statliga medierna.

Rysslands försvarsdepartement uppger vidare att man förbereder för en överlämning av tyngre militärt materiel från Wagnergruppen till den reguljära ryska armén.

Militärbas vid Minsk

Jevgenij Prigozjins privata flygplan ser ut att ha landat utanför Minsk på tisdagsmorgonen.

Strax efter klockan halv åtta på morgonen lokal tid landade ett privatflygplan på en militär flygplats söder om den belarusiska huvudstaden, enligt den belarusiska kanalen Belaruski Hajun, som försöker följa den militära utvecklingen i Belarus.

Flygplanet kan kopplas till Prigozjin genom ett företag som USA tidigare har riktat sanktioner mot för att komma åt honom, rapporterar flera medier.

Det lämnade S:t Petersburg på måndagskvällen och landade av allt att döma någonstans i närheten av Rostov-vid-Don i södra Ryssland under natten. Därifrån flög det senare norrut igen, till Belarus.

En dryg kvart efter att planet hade anlänt till militärbasen utanför Minsk landade ett likadant flygplan som kom dit direkt från S:t Petersburg.

Inte setts sedan lördag

Jevgenij Prigozjin har inte synts till sedan i lördags kväll, när han lämnade Rostov-vid-Don i baksätet på en bil och hälsade på en applåderande folksamling.

Under måndagen förekom lösryckta uppgifter om att han skulle ha synts till på ett hotell i den belarusiska huvudstaden Minsk, men det har hittills inte visat sig vara något annat än rykten.

Efter flera dagars radiotystnad gav Prigozjin ett livstecken – en förklaring till sitt agerande – på måndagseftermiddagen. I ett ljudklipp som publicerades i hans egna kanaler i sociala medier förklarade han att "marschen" inte var en statskupp utan ett försök att rädda Wagnergruppens fortsatta existens, samt att det hela stoppades för att undvika ytterligare blodspillan.

Det framgick dock inte av klippet var Prigozjin själv befann sig.

Wagner-kopplade propagandakanaler har under de senaste dygnen spridit en bild där Prigozjin håller ett finger för munnen, med en bildtext som har gjort gällande ungefär att man behöver vara tyst när man smider planer.

Oklar uppgörelse

Den militära framryckningen mot Moskva avbröts tvärt när Wagnerstyrkornas konvoj bara var några tiotal mil bort på lördagskvällen.

En överenskommelse sades ha blivit nådd, som bland annat skulle ge Jevgenij Prigozjin fri lejd till det tätt Rysslandsanknutna Belarus. Wagnergruppen skulle inte lagföras för det väpnade upproret.

Men ingen vet vad överenskommelsen innebär i detalj, eller vad som kan hända om den inte efterföljs. Det rättsliga efterspelet är inte heller nödvändigtvis över, då högljudda röster i Ryssland kräver att Prigozjin straffas i och med att hans styrkor dödade åtminstone ett tiotal ryska soldater i drabbningar på rysk mark, där bland annat flera militärhelikoptrar sköts ned.

President Vladimir Putin sade sig i ett framträdande på måndagskvällen ge Wagner-soldaterna ett val: att ge sig av till Belarus eller att ta värvning i den reguljära armén.

Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har haft inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg som har nära band till Vladimir Putin och som har tjänat en förmögenhet på förmånliga upphandlingar.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag världen över som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för. Under Prigozjins bolagsparaply finns också uppmärksammade så kallade trollfabriker som har använts vid försök att påverka andra länders val.

Wagner omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men tog i samband med Rysslands invasion av Ukraina en mer formell och framträdande roll, vid sidan av och ibland i konkurrens med den ryska armén. Tiotusentals av dess stridande, många som rekryterats från fängelser, beräknas ha blivit dödade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!