Prisad grupp: Glöm inte Belarus

Med risk för livet fortsätter den belarusiska journalistorganisationen BAJ att kämpa för press- och yttrandefrihet. Nu prisas den av Reportrar utan gränser.
–Priset betyder mycket för oss. Det är ett erkännande av vårt arbete, säger förgrundsgestalten Aleh Aheyeu till TT.

Aleh Aheyeu i Stockholm.

Aleh Aheyeu i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Belarus2022-05-03 06:00

Belarus är ett av de svåraste länderna i Europa för oberoende journalister att arbeta i, enligt Reportrar utan gränser.

Situationen för de belarusiska journalisterna har alltid varit besvärlig. Men i samband med det riggade valet i Belarus 2020 blev läget katastrofalt, säger Aleh Aheyeu, som är biträdande ordförande för BAJ.

I hemlandet har organisationen – på engelska uttytt Belarus association of journalists – tvingats stänga ned av regimen. Trots det fortsätter arbetet på distans från andra länder, som Litauen och Polen. Under de senaste två åren har BAJ registrerat omkring 1 000 fall av misshandel, godtyckliga gripanden, frihetsberövanden och åtal mot journalister i Belarus.

– För närvarande sitter 24 journalister i fängelse, säger Aleh Aheyeu.

Kollegor i fängelse

Ledningen för organisationen har i dag sin huvudsakliga placering i Vilnius i Litauen, och från sin exiltillvaro försöker medarbetarna på olika vis stötta och hjälpa sina landsmän.

– Det kan handla om att hjälpa dem att få sjukvård om de blivit misshandlade eller hjälpa dem med att ersätta förstörd eller beslagtagen arbetsutrustning eller bistå med rättslig hjälp, säger Aleh Aheyeu som också är jurist.

Omkring 300 oberoende journalister har tvingats lämna Belarus från augusti 2020 till och med oktober 2021, enligt BAJ.

"Ett stort mod"

Att BAJ nu får Reportrar utan gränsers pressfrihetspris kommer förhoppningsvis att leda till att strålkastarljuset riktas mot det som pågår i hans hemland, säger Aleh Aheyeu. Det pågående kriget i Ukraina är fruktansvärt och ska med rätta uppmärksammas, men situationen i Belarus får inte glömmas bort, understryker han.

– Problemen i Belarus har inte försvunnit, och vi tycker att det är jätteviktigt att Sverige och andra länder även uppmärksammar det som sker i Belarus. De journalister som fortfarande är kvar i landet visar prov på ett stort mod, säger Aleh Aheyeu.

Pressfrihetspriset delas ut vid en ceremoni på Kulturhuset i samband med den internationella pressfrihetsdagen i dag, tisdag.

Fakta: BAJ bildades som ett svar på förtrycket

Belarus Association of Journalists (BAJ) bildades 1995 som en reaktion mot det förtryck av journalister och media som följde på att Alexandr Lukasjenko kom till makten.

Den var landets största oberoende organisationen för journalister och mediearbetare och landets främsta försvarare av press- och yttrandefrihet. Organisationen hade 1 300 medlemmar.

Belarus är på plats 153 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022.

Källa: Reportrar utan gränser


Bakgrund: Reportrar utan gränsers pressfrihetspris

Sen 1992 delar internationella Reportrar utan gränser (RSF) årligen ut det internationella RSF Press freedom awards.

I Sverige delar Reportrar utan gränser Sverige ut det svenska pressfrihetspriset sedan 2003 till modiga och oberoende journalister som genom sitt arbete bidragit till att stärka pressfrihet.

Bland tidigare pristagare märks bland andra den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, den saudiske bloggaren Raif Badawi och den ryska journalisten och grävande reportern Anna Politkovskaja, som tilldelades priset postumt.

Källa: Reportrar utan gränser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!