Prisad grupp: Glöm inte Belarus

Med risk för livet fortsätter den belarusiska journalistorganisationen BAJ att kämpa för press- och yttrandefrihet. Nu prisas de av Reportrar utan gränser.
–Priset betyder mycket för oss. Det är ett erkännande av vårt arbete, säger en av förgrundsgestalterna, Aleh Aheyeu.

Belarusier demonstrerar i Vilnius i Litauen, ett år efter de omfattande protesterna efter valet i Belarus 2020, då Alexandr Lukasjenko utropade sig till segrare. Arkivbild.

Belarusier demonstrerar i Vilnius i Litauen, ett år efter de omfattande protesterna efter valet i Belarus 2020, då Alexandr Lukasjenko utropade sig till segrare. Arkivbild.

Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Belarus2021-11-23 22:24

Aleh Aheyeu utstrålar ett samlat lugn då TT träffar honom en solig förmiddag i Stockholm i samband med prisutdelningen. Metodiskt och tålmodigt redogör han för de dystra omständigheterna. Men när den 14-årige sonen kommer på tal kan Aleh Aheyeu inte längre hålla tårarna tillbaka. De har inte träffats på drygt ett år, och har endast haft videosamtal med varandra.

– Innan jag själv blev en flykting förstod jag inte vad det innebar. Jag tänkte att så farligt behöver det väl inte vara, att saker och ting var överdrivna. Nu inser jag hur fel jag hade. När jag själv blev tvungen att fly förstod jag vilken stor smärta det innebär, säger Aleh Aheyeu.

Fängslade kollegor

I hemlandet har regimen tvingat hans organisation – Belarus association of journalists – att stänga ned. Under de senaste två åren har BAJ registrerat omkring 1 000 fall av misshandel, godtyckliga gripanden, frihetsberövanden och åtal mot journalister i Belarus.

– För närvarande sitter 24 journalister i fängelse, säger Aleh Aheyeu.

Situationen för de belarusiska journalisterna har alltid varit besvärlig, förklarar Aleh Aheyeu medan vi kommunicerar via tolk. Men i samband med det riggade valet i Belarus 2020 blev läget katastrofalt, säger Aleh Aheyeu, som är biträdande ordförande för BAJ.

– Bara den här intervjun jag gör med dig kan ge två år i fängelse. Jag är medveten om vad jag gör och vilka risker jag tar. Men jag gör det ändå, för yttrandefrihetens skull, säger han.

Underjordisk motståndsrörelse

Trots svårigheterna fortsätter organisationens arbete på distans från andra länder, som Litauen och Polen. Ledningen för organisationen har i dag sin huvudsakliga placering i Vilnius i Litauen, och från sin exiltillvaro försöker medarbetarna på olika vis stötta och hjälpa sina landsmän, berättar Aleh Aheyeu.

– Det kan handla om att hjälpa dem att få sjukvård om de blivit misshandlade eller hjälpa dem med att ersätta förstörd eller beslagtagen arbetsutrustning eller bistå med rättslig hjälp, säger Aleh Aheyeu som också är jurist.

Omkring 300 oberoende journalister har tvingats lämna Belarus från augusti 2020 till och med oktober 2021, enligt BAJ.

– Men i samband med pandemin har vi lärt oss att arbeta på distans och på så vis kan vi fortsätta sprida oberoende information till belarusierna, säger Aleh Aheyeu.

Och även om det på ytan kan se ut som om protesterna har slagits ned och tystats av Belarus mångårige diktator Aleksandr Lukasjenko och hans regim försäkrar Aleh Aheyeu att oppositionen och motståndet i högsta grad är levande.

– Det har bara antagit nya former, och är mer av en underjordisk verksamhet i dag. Och vårt arbete för att Belarus en dag ska bli ett demokratiskt land fortsätter.

Rikta strålkastare mot Belarus

Att BAJ nu får Reportrar utan gränsers pressfrihetspris kommer förhoppningsvis att leda till att strålkastarljuset riktas mot det som pågår i hans hemland, säger Aleh Aheyeu. Det pågående kriget i Ukraina är fruktansvärt och ska med rätta uppmärksammas, men situationen i Belarus får inte glömmas bort, understryker han.

– Problemen i Belarus har inte försvunnit, och vi tycker att det är jätteviktigt att Sverige och andra länder även uppmärksammar det som sker i Belarus. De journalister som fortfarande är kvar i landet visar prov på ett stort mod, säger Aleh Aheyeu.

Pressfrihetspriset delades ut vid en ceremoni på Kulturhuset i samband med den internationella pressfrihetsdagen på tisdagen.

Bakgrund: BAJ bildades som ett svar på förtrycket

Belarus association of journalists (BAJ) bildades 1995 som en reaktion mot det förtryck av journalister och media som följde på att Alexandr Lukasjenko kom till makten.

Den var landets största oberoende organisationen för journalister och mediearbetare och landets främsta försvarare av press- och yttrandefrihet. Organisationen hade 1 300 medlemmar.

Belarus rankas på plats 153 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022.

Landet kommer på fjärde plats i världen när det gäller fängslande av journalister. Många av de fängslade är kvinnor, vilket innebär en ny trend. Tidigare har myndigheterna varit patriarkalt överseende gentemot kvinnor, men den linjen övergavs i samband med protesterna efter valet 2020 då myndigheterna överraskades av kvinnornas framträdande roll.

Källa: Reportrar utan gränser


Fakta: Reportrar utan gränser – pressfrihetspriset

Sen 1992 delar internationella Reportrar utan gränser (RSF) årligen ut det internationella RSF Press freedom awards.

I Sverige delar Reportrar utan gränser Sverige ut det svenska pressfrihetspriset sedan 2003 till modiga och oberoende journalister som genom sitt arbete bidragit till att stärka pressfriheten.

Bland tidigare pristagare märks bland andra den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, den saudiske bloggaren Raif Badawi och den ryska journalisten och grävande reportern Anna Politkovskaja, som tilldelades priset postumt.

Källa: Reportrar utan gränser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!